UAF-directeur Kees Bleichrodt overleden

Studenten  26 november 2012

UAF-directeur Kees Bleichrodt overleden

Directeur Kees Bleichrodt van de stichting voor Vluchteling-Studenten UAF is vorige week woensdag op zestigjarige leeftijd overleden. Volgens UAF-voorzitter Ruud Lubbers had hij “een onverwoestbaar vertrouwen in de kracht van vluchtelingen”.

Charmante persoonlijkheid

Bleichrodt was sinds 1989 directeur van het UAF. Hij gold als een innemende, charmante persoonlijkheid “die in grote verontwaardiging kon ontsteken over de toenemende kortzichtigheid in het vreemdelingenbeleid”.

Onder zijn leiding sterk groeide het UAF flink. Eind jaren tachtig hielp het jaarlijks duizend vluchtelingen bij hun studie, in 2012 was dat aantal verdrievoudigd. Daarnaast ging de stichting zich toeleggen op begeleiding van vluchtelingen naar een passende baan. Op verzoek van het wereldwijde Scholars at Risk-netwerk biedt het UAF sinds 2009 ook in hun land vervolgde wetenschappers tijdelijk een veilige plek in Nederland.

Meest effectieve goede doel

In 2011 werd het UAF door dagblad Trouw uitgeroepen tot het meest effectieve goede doel. In 2012 schonk werkgeversorganisatie VNO-NCW het UAF honderdduizend euro. “Daaruit spreekt onze grote waardering voor het werk van het UAF”, zei werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes.

Er is een condoleanceregister voor Kees Bleichrodt geopend.

HOP/HC
BEELD: Venus Veldhoen

{ Lees de 1 reactie }

Een groot verlies. Mede dankzij zijn inzet en de betrokkenheid van de VU, hebben we hier het VASVU en zijn hier het grootste aantal vluchteling-studenten van alle Nederlandse universiteiten! Laten we daar trots op zijn.