Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
8 november 2024

Campus
& Cultuur

Ravi Panday (links) en Léon Polman en een stel basketballers

Studenten helpen vluchtelingen hun arbeidsmarktkansen te vergroten

Léon Polman (21), net klaar met zijn bachelor Organisatie- en Bestuurswetenschappen, en zijn leeftijdgenoot Ravi Panday, die zijn master Entrepeneurship heeft afgerond, hebben de afgelopen maanden losse workshops gegeven voor vluchtelingen die een baan zoeken.

“Het was een pilot”, vertelt Polman. In de workshops ging het over het vergroten van je kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt, over het cv, ‘dress to impress’ en ‘how to behave’. Bijvoorbeeld dat je elkaar in Nederland een stevige hand geeft.”

Polman en Panday zijn de drijvende kracht binnen Refugenius, een project van de VU-afdeling van Enactus, een internationale non­profit-organisatie die studenten, het hoger onderwijs en leiders uit het bedrijfsleven bij elkaar brengt om te werken aan een duurzame wereld. 

Energierekening

Een ander VU-project van Enactus is bijvoorbeeld EnergieKliek, vorig jaar opgestart door vier VU-studenten om huishoudens te helpen die moeite hebben met het betalen van hun energierekening.

Op de workshops van Polman en Panday kwamen steeds tussen de zeven en vijftien vluchtelingen af, vooral via Facebook. De heren beginnen komende woensdag met de eerste van een serie van vier tweewekelijkse workshops om vluchtelingen te helpen hun kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren.

“We werken nu samen met de organisaties Refugee Start Force en Global Workforce”, vertelt Polman. Alleen al bij Refugee Start Force zijn 14000 mensen aangesloten, dus die hebben een groot bereik. Voor de workshops, met plek voor twintig deelnemers, hebben 37 mensen zich aangemeld.

Teleurstellen

“We hebben er dus 17 moeten teleurstellen”, aldus Polman. “Vluchtelingen in Amsterdam hebben voorrang gekregen. Dat is om strategische reden, omdat we straks aan de gemeente Amsterdam willen laten zien dat we impact hebben en er echt in slagen mensen te helpen een baan te vinden.”

Na afloop van de reeks workshops krijgen de deelnemers die aan alle sessies mee hebben gedaan, een certificaat. “Om de motivatie te vergroten en het gevoel van vrijblijvendheid te verkleinen”, aldus Polman.

Worden ze gedreven door idealisme of door slim ondernemerschap? “Kan het niet beide?” vraagt Panday retorisch.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.