Sociale wetenschappers VU solidair met actievoerders

Bestuur  17 maart 2015

Sociale wetenschappers VU solidair met actievoerders

In een open brief aan het college van bestuur verklaren ruim 140 medewerkers - inclusief diverse hoogleraren en afdelingshoofden - van de faculteit Sociale Wetenschappen aan de VU zich solidair met de protesten van collega’s en studenten aan de UvA en andere universiteiten. Zo wijzen zij op het 'democratisch tekort' binnen de universiteit: een bestuurssysteem en bestuurscultuur waarin beleid steeds meer top-down wordt uitgerold. 'Dit democratisch tekort wordt in onze ogen vergroot door het nieuwe besturingsmodel dat het CvB wil invoeren en waardoor faculteiten eenhoofdig worden.'

Ook voelen zij dat het concept 'smart at work' hen wordt opgedrongen, keren zij zich tegen de stijging van het aantal tijdelijke en flexbanen, en vinden ze dat het huidige geldverdelingsmodel tot geestelijke armoede leidt.

De hele brief is hier te lezen (PDF).

Marieke Schilp

{ Lees de 1 reactie }

30 maart organiseren de OAJ-coalitie (Verontruste VU’ers, Titanic, FNV Overheid, CNV Connectief, VAWO, Platform Hervorming Nederlandse Universiteiten) en het College van Bestuur een debat over de toekomst van de universiteit. Ida Sabelis, universitair hoofddocent Organisatiewetenschappen en Opleidingsdirecteur bij FSW, is debatleider.
Dit debat werd al eerder gepland na de protesten tijdens de Opening Academisch Jaar en gezien de actuele studentenprotesten in Amsterdam is het nu een goed moment om belangrijke onderwerpen te bespreken zoals democratisering en de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. De exacte onderwerpen en deelnemers aan het debat worden later bekend gemaakt.
We nodigen iedereen van harte uit hierbij aanwezig te zijn. Ik heb namens het CvB inmiddels een delegatie van de ondertekenaars van de open brief van FSW uitgenodigd bij de voorbereidingen van het debat betrokken te zijn.
Vriendelijke groeten,
Jaap Winter