Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 december 2024

Campus
& Cultuur

Hoe studenten slapen

Ga je laat naar bed, of juist heel vroeg? Onderzoekers willen graag weten hoe het met de slaap van studenten is gesteld. Of ze even online wat vragen kunnen beantwoorden en een testje willen doen.

Er is helemaal niet zoveel onderzoek gedaan naar slaap en studenten, zegt Kristiaan van der Heijden, universitair hoofddocent in Leiden. “Wel naar de slaap van geneeskundestudenten, want die gaan coschappen lopen en moeten nachtdiensten draaien. Maar gek genoeg niet naar de slaap van andere studenten.”

Daar willen hij en zijn collega’s van de Nederlandse vereniging voor slaap- en waakonderzoek verandering in brengen. Ze hopen dat zoveel mogelijk studenten van hogescholen en universiteiten meedoen aan de Nationale Slaapweek Enquête 2016. Deelnemers kunnen een cadeaubon van 25 euro winnen.

Wat wilt u eigenlijk ontdekken?

“We willen weten hoe het is gesteld met de slaap van studenten en wat de relatie is met hun studieresultaten, hun concentratie en hun geheugen. In redelijk wat onderzoeken is een verband aangetoond tussen slaap en denkvermogen. De prestaties van leerlingen op de basisschool bijvoorbeeld lijden eronder als ze niet goed slapen.”

Is het dan niet vragen naar de bekende weg? Weinig slaap is slecht voor je studie.

“Maar misschien hebben studenten er minder last van dan anderen, omdat ze mentaal goed functioneren. Ze hebben veel in hun mars en uit eerder onderzoek is wel gebleken dat intelligente kinderen minder last hebben van slaaptekort.”

Wat vraagt u allemaal?

“Hoeveel ze slapen en hoeveel studiepunten ze behalen, maar ook of ze alcohol drinken, of ze ’s avonds nog koffie zetten, of ze in rumoerige huizen wonen… Want we willen ook de omstandigheden in kaart brengen. We laten ze bovendien een testje doen om te kijken hoe hun werkgeheugen is: of ze de volgorde van een reeks cijfers en letters kunnen onthouden.”

Wat zou u studenten aanraden die slaapproblemen hebben?

“Voor een goede slaaphygiëne, zoals wij dat noemen, is regelmaat belangrijk: op dezelfde tijd gaan slapen en opstaan. Doe geen dutjes tussendoor. Kijk ’s avonds laat niet meer op het scherm van je smartphone, want van blauw licht raakt je biologische klok in de war. Drink niet te veel alcohol voor het slapen gaan. Maar wie insomnia of apneu heeft, moet naar de dokter of de psycholoog.”

Een ‘slaapmutsje’ zou helpen met in slaap vallen. Is dat waar?

“De eerste helft van de nacht slaap je beter, maar in de tweede helft krijg je nauwelijks nog gezonde slaap. Het resultaat is uiteindelijk negatief. Maar laat ik niet te veel weggeven, anders beïnvloed ik misschien de enquête.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.