Het college van bestuur heeft gisteren een definitief besluit genomen over de reorganisatie van de faculteit Aard- en Levenswetenschappen. Het volgt op een paar gewijzigde punten na de lijn van het oorspronkelijke plan, ondanks een negatief advies daarop van de ondernemingsraad.
Drie afdelingen
Volgens het plan moeten de afdelingen aardwetenschappen, Instituut voor Milieuvraagstukken en moleculaire celbiologie reorganiseren. Verschillende onderzoeksthema’s worden stopgezet, de master hydrology gaat na komend collegejaar op de schop en in totaal 31 personen raken hun baan kwijt. Dat is volgens het bestuur nodig om structureel 2,4 miljoen euro te bezuinigen.
In het nieuwe plan zijn er zes medewerkers minder boventallig dan in het eerste plan. Er blijft bijvoorbeeld ondersteuning voor het veldwerk. Ook blijft er één aanstelling meer over voor een universitair docent hydrologie.
Boventallig
De reorganisatie gaat in principe in per 1 september 2014, maar heeft dit collegejaar nog geen gevolgen voor studenten. Er wordt wel gestart met het uitdenken van vernieuwde onderwijsprogramma’s die per september 2015 moeten ingaan. De boventalligheid van de 31 medewerkers is een jaar uitgesteld; zij zijn vanaf 1 september 2015 officieel ontslagbedreigd.
De ondernemingsraad heeft nu een maand om te beslissen of ze naar de Ondernemingskamer zal stappen om het besluit van het cvb aan te vechten.