Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 december 2024

Campus
& Cultuur

De Roze Kip is dood

Gryphus, het homonetwerk van de VU, bestaat niet meer. Aan de wieg stonden zo’n vijf jaar geleden Mark Bokhorst, docent aarde en economie/voorlichter, en de inmiddels afgestudeerde studente aardwetenschappen Evy Kalker. Bokhorst: “Ik had de behoefte om meer homo’s op de VU te ontmoeten. In die tijd was ik ook op een drukke borrel van UvA Pride. Daar trof ik Evy, die ik kende van de studievereniging, en zei tegen haar: dit moeten wij toch ook kunnen!”

Stichting opheffen

Kalker en Bokhorst hebben de daad bij het woord gevoegd en zijn gaan brainstormen. Dat leidde tot één activiteit per maand. Tot een jaar geleden, toen bleek er geen belangstelling meer voor te zijn. Bokhorst: “Het Facebook-account bestaat nog, maar daar gebeurt niks. We hebben er lang in geïnvesteerd. Maar zelfs alleen een borrel trok geen publiek meer. Recentelijk hebben we besloten om officieel de stekker eruit te trekken. Per ommegaande heffen we de stichting op.” 

Diversiteitsuniversiteit

Bokhorst vindt wel dat seksuele diversiteit in beeld moet blijven. Die boodschap gaat het Gryphus-bestuur nog overbrengen aan Karen van Oudenhoven, chief diversity officer. “Bij de diversiteitsafdeling van de VU speelt keer op keer culturele diversiteit een hoofdrol. In de vele publicaties zie je alle culturen voorbijkomen. Maar seksuele diversiteit zie je helemaal niet terug. De VU straalt het beeld uit van de multiculti universiteit, maar dat moet breder worden getrokken naar een diversiteitsuniversiteit. Zodat je in folders op de achtergrond ook een homostelletje ziet, of iemand die iets flamboyanter is, of een transseksueel.” 

Waarom is het mislukt?

“Gryphus is niet volledig mislukt. We hebben drie succesvolle jaren gehad. Alleen trekt het nu geen mensen meer, er is blijkbaar geen behoefte aan. Er zijn andere wegen om elkaar te ontmoeten en die zijn kennelijk afdoende.” UvA Pride loopt wel nog. Zij zit dichter bij de kroegen in de stad, is dat een verklaring? “Nee, UvA Pride loopt ook niet meer. Het laatste bericht op hun site en Facebook zijn van augustus 2014. Hun agenda bevat niets concreets meer. En de UvA trekt nu eenmaal een ander soort studenten: wat rebelser, extravagantere types. De studenten en medewerkers aan de VU zijn toch meer bescheiden”, aldus Bokhorst. 

Wat waren de hoogtepunten?

“We hebben succesvolle filmfestivals en een interessant debat gehad over homoseksualiteit en christelijke kerk. De eerste bijeenkomst van Gryphus was leuk, met zo’n 140 man (m/v).  In augustus 2012 hebben we samen met UvA Pride en de Leidse Ganymedes een boot gehad in de Canal Parade met Dolly Bellefleur aan boord, die speciaal voor ons een lied had geschreven. Ook hadden we boeiende lezingen, onder meer over het politienetwerk roze in blauw. En persoonlijk heeft het mij nieuwe contacten opgeleverd. Ik heb heel leuke mensen leren kennen. Ha ja, er zijn ook enkele duurzame relaties ontstaan.”

Dossier transgenders

En Advalvas heeft een interessant dossier over transseksualiteit kunnen maken dankzij het netwerk van Gryphus. “Dat is waar ook. Nogmaals, ik vind het jammer dat het zo weinig mensen trekt. Maar als je bij lezingen een keer of tien meemaakt dat er vijf à tien mensen op afkomen, inclusief bestuur, dan schaam je je ook voor degene die dat voor een fles wijn doet. Die komt uit de andere kant van het land een verhaal vertellen, heeft dat uitgebreid voorbereid, doet dat onbezoldigd, en dan zit er niemand. Daar stop je dus mee.” 

Pas in derde jaar uit de kast

Bokhorst vindt het opheffen van Gryphus ook een verlies voor studenten. “Sommige studenten komen pas in het derde jaar uit de kast, dat is gewoon helemaal niet nodig.”

Hij merkt nog op dat je in de liften van het hoofdgebouw flink discriminerende opmerkingen ziet. “Daar moet je iets aan doen. In samenwerking met het COC hebben we een stickeractie georganiseerd. Maar over die stickers werd weer uitgebreid gekalkt. Homo-emancipatie lijkt in sommige omgevingen, zoals de universiteit, compleet, maar dat is lang niet overal zo. Ik ken persoonlijk gevallen van mensen die op hun werkplek niet uit de kast durven komen. En studenten die kwetsende opmerkingen te horen krijgen.”

Werkt het, een netwerk?

“Beslist, het werkt crossed-sections. Normaal ga je alleen om met mensen van je eigen laag of afdeling. Met Gryphus kreeg je een verticale slice erdoorheen. Daar zag je op een borrel verse eerstejaars praten met een directeur bedrijfsvoering. En dat vind ik echt heel erg leuk. Je ontmoet mensen die op een andere manier naar de wereld kijken en dat verbreedt je blik. Absoluut.”

Bokhorst betreurt het opheffen van Gryphus. “Maar we hebben het lang genoeg geprobeerd, en we hebben er ook van genoten. Voor de lgbt blijven we beschikbaar. Overal waar ik homo zei, bedoelde ik natuurlijk lgbt: lesbian, gay, bisexual, transgender. Hij heeft nog één grote wens: “Ik hoop dat studenten dit zelf weer gaan oppakken!”

ASV Gay doet het erg goed

“Dat is interessant. De Amsterdamse studentenvereniging Gay staat los van de universiteit, studenten koppelen hun studentenleven blijkbaar graag los van het instituut waaraan ze studeren. Misschien is het succes van ASV Gay wel de reden dat Gryphus en UvA Pride niet meer lopen. Wie zal het zeggen? Ik vind het in elk geval erg leuk dat ASV Gay zo succesvol is.” 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.