Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 januari 2025

Studentenleven
& Maatschappij

‘De Piratenpartij is de beste partij voor vrijheidsliefhebbers’

Wiskundige/psycholoog Matthijs Pontier werkte als postdoc aan de VU aan emotioneel intelligente robots met een moreel besef en zat namens promovendiorganisatie ProVU in de Ondernemingsraad. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart vertegenwoordigt hij de Piratenpartij.

Bij de Piratenpartij moet ik altijd aan downloaden denken.

“Dat geldt voor de meeste mensen. Downloaden is wel een belangrijk punt voor de Piratenpartij, maar nauwelijks op gemeentelijk niveau. Dan spelen zaken als transparant bestuur en meer inspraak een veel grotere rol.”

Wat wil de Piratenpartij op dat gebied?

“We geloven bijvoorbeeld in e-democratie, democratie via het Internet. Voor de interne partijpolitiek betekent dat, dat de partijleden mensen afvaardigen, waarvan zij vinden dat die op een bepaald gebied, bijvoorbeeld de zorg, kundig zijn. Maar voor de Amsterdamse politiek houdt dat bijvoorbeeld in dat Amsterdammers onderwerpen aandragen die zij belangrijk vinden, en die de partij dan op de agenda zet.”

Dat doen politici toch allang? Die kijken op Twitter wat de mensen willen en daar stellen ze dan Kamervragen over.

“Dat is niet wat ik bedoel. De Piratenpartij wil heel gericht mensen inspraak laten hebben in het beleid.”

Oké, stel dat heel veel Amsterdammers willen dat Polen worden geweerd uit de stad. Gaat de Piratenpartij dan oproepen Polen te weren?

“De oplossing moet wel bij de partij passen, natuurlijk. Maar als genoeg Amsterdammers de Polen op de agenda zetten, zullen we daar iets mee moeten doen. Werken aan meer onderling begrip, bijvoorbeeld. Het is meer dat we als partij verschillende scenario’s voorleggen waarin het publiek dan inspraak heeft.”

Begrepen. De Piratenpartij is ook voor meer vrijheid.

“De Piratenpartij is de beste partij voor vrijheidsliefhebbers. Voor Amsterdam betekent dat bijvoorbeeld dat de caféregels een speerpunt zijn. Al die betuttelende regels over terrassen en cafés die gesloten worden omdat een gast daar dronken is geworden, daar moeten we vanaf.”

Voor de nummer drie op jullie lijst, Ancilla Tilia, is privacy erg belangrijk.

“Klopt, en dat geldt ook voor mij. Ik heb in Advalvas nog een opiniestuk geschreven over het cameratoezicht in Amsterdam-West. Ik ben daar tegen omdat al die camera’s overal een inbreuk zijn op de privacy van de burgers en ineffectief bovendien, als het om veiligheid gaat.”

Is de Piratenpartij ook nog specifiek interessant voor studenten en VU-medewekers?

“Ja. We zijn voor open access en open data-sets en, wat de organisatie van universiteiten betreft, voor meer inspraak en minder van boven opgelegde maatregelen. Wat studenten aangaat, is misschien ook interessant dat we voor ruimere openingstijden in de horeca zijn en tegen de maatregel om te korten op zorg- of huurtoeslag als je niet meewerkt aan een huiszoeking.”

En een fusie tussen VU en de UvA?

“Wij vinden dat een fusie niet nodig is om tot goede vormen van samenwerking te komen.”

Iets anders: je bent tweede op de Amsterdamse kieslijst, maar ook lijsttrekker op de kieslijst voor de bestuurscommissie (de voormalige stadsdeelraad) van Amsterdam-Zuid. Hoe zit dat?

“Je kunt niet voor beide gekozen worden, dus stel, ik haal én een zetel in de gemeenteraad, én een zetel in de bestuurscommissie, dan geef ik mijn zetel in de bestuurscommissie op en schuift die door naar Isabelle Vardar, die tweede op de lijst voor Zuid staat en die trouwens een VU-student is.”

Dit is het eerste deel van een serie over studenten en medewerkers van de VU die zich verkiesbaar hebben gesteld voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Kent u een student of medewerker die meedoet of bent u er zelf één? Neem dan contact op met de redactie.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.