Paola Gori Giorgi speecht bij openening academisch jaar
Campus 04 september 2018

Actie bij opening academisch jaar VU

Ook college van bestuur demonstreert

Heel wat hoogleraren hadden bij de opening van het academische jaar aan de VU een rood vilten vierkantje op hun toga gespeld, ook de leden van het college van bestuur. Ze waren daartoe opgeroepen door de beweging WOinactie die meer geld wil voor de universiteiten.

In een open brief heeft WOinactie eisen aan de minister gesteld. Er moet minstens een miljard euro per jaar extra naar de universiteiten en de aangekondigde efficiëntie korting van 186 miljoen euro mag niet doorgaan.

Protest

Bij de borrel na afloop van de opening van het academisch jaar mocht hoogleraar scheikunde Paola Gori Giorgi namens de VU-afdeling WOinactie een toespraak houden en ze werd officieel aangekondigd door de voorzitter van het college van bestuur Mirjam van Praag. Wat aangeeft hoe eensgezind de universitaire gemeenschap om meer geld smeekt.

Het verhaal van Gori Giorgi is inmiddels vrij algemeen bekend. Steeds de eeuwwisseling is het aantal studenten met 68 procent gestegen, maar per student krijgen de universiteiten nu een kwart minder betaald. Ook op het onderzoeksbudget is flink bezuinigd. Een van de gevolgen is dat de werkdruk onder docenten enorm groot is. Werkweken van zestig, zeventig uur voor hoogleraren zijn geen uitzondering.

Tijdelijk

Daar staat tegenover dat er nauwelijks nieuwe docenten in vaste dienst worden genomen en promovendi na het afronden van hun proefschrift de universiteit moeten verlaten of met veel geluk een tijdelijke aanstelling als postdoc kunnen krijgen.

Na Prinsjesdag in de week van 22 september wil WOinactie verder demonstreren als niet aan hun wensen is voldaan. Het plan is in ieder geval om in de open lucht colleges te gaan geven. Het VU-bestuur heeft daar al toestemming voor gegeven.

Ook collegevoorzitter Mirjam van Praag en rector Vinod Subramaniam dragen het rode protestviltje

Dirk de Hoog
BEELD: Dirk de Hoog

{ Lees de 2  reacties }

Door Willem op 04 september 2018

Waarom mevrouw Paola Gori Giorgi zo'n heisa?

14 miljoen is het positieve saldo van de VU over 2017; dus ZWARTE CIJFERS !!!

Verder staat in "ADVALVAS" nr 20 - 4 juli 2018, bladzijde 5:
"De kaders die we als universiteit hebben gesteld, behalen we ook." !!!

Stel dus het eigen streng maar rechtvaardig financiële beleid ter discussie.

Door Paola Gori Giorgi op 05 september 2018

14 millions is anyway a drop in the ocean. Each Dutch University needs 10 times more, and this is why WOinactie asks for 1.15 billion extra per year for all universities.
This is of course the very first step: all universities united to ask proper funding from the government. Then comes the second step: internal pressure to be sure the money is used for authentic academic purposes.