De ene zes is de andere niet

22 september 2015

De ene zes is de andere niet

Maak kennis met Studentje Des. Studentje Des is een student die weinig doet. Hij zit achterover, mengt zich veel in feest, maar weinig in studie. Studentje Des is ongeïnteresseerd, ongemotiveerd en lam. Je vraagt je af waarom deze student op de universiteit zit. Nog meer is de vraag hoe hij op de universiteit is gekomen. Niemand heeft er echt last van, want hij zit nooit in het college. Toch is hij heel vervelend, want met minimale inzet haalt hij zijn vakken wel. Het Studentje Des gaat voor de zes.

Op het moment dat staatssecretaris Dekker (OCW) bekendmaakte dat hij zich zou gaan richten tegen de zesjescultuur, was ik verheugd. Studentje Des zou zich niet meer op de universiteit gaan vertonen als het aan hem lag. Ook universiteiten maken zo langzamerhand beleid tegen deze student. De manier waarop is echter verkeerd.

Er is een verschil tussen iemand die een zes haalt
omdat deze enorm veel naast zijn of haar studie doet en Studentje Des

Universiteiten gaan selecteren bij de masterpoort door iedereen die onder de 7 zit niet meer binnen te laten. De VU heeft laatst een regel geïntroduceerd, waarin wordt tegengegaan dat studenten meer dan 3 vakken doen. Dit alles, om ‘het studiesucces te verhogen’, ofwel zorgen dat mensen niet meer slechts een zes halen omdat ze meerdere vakken doen. Deze maatregelen zijn symptoombestrijding, geen aanpak van het echte probleem.

Er is namelijk een verschil tussen iemand die een zes haalt omdat deze enorm veel naast zijn of haar studie doet en Studentje Des. Er is een verschil tussen de zesjescultuur en de zesjesstudent. Zo zijn er studenten die een bestuursjaar doen, maar tegelijkertijd nog steeds hun studie vervolgen. Er zijn ook studenten die heel effectief met hun studietijd omgaan en niet een specifieke bachelor willen halen, maar graag hun studie zien als een winkel waar je verschillende vaardigheden en kennis kunt opdoen. Dergelijke studenten zijn ingeschreven voor een bachelor, halen misschien enkel zesjes bij die ene bachelor, maar zijn wel de toekomst van ons land of van de academie. Zij zijn de studenten die zich zelf inzetten voor de vorming waartoe de universiteit het initiatief niet neemt. Zij zijn soms de werkelijke vertegenwoordigers van Bildung. Gelukkig lijkt de nieuwe rector aan de kant van deze studenten te staan, nu hopen dat hij ook manieren weet om wel effectief om te gaan met Studentje Des.