Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 november 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Marije Zeillemaker (links) en Naomi Dol

‘We gaan functioneren als een soort megafoon’

Hoe zet je de mensen op deze campus aan tot een gezondere leefstijl? Daarover buigt zich een DreamTeam van VU-studenten uit diverse disciplines. Ze moeten wel eerst uitvogelen wat ‘gezond’ eigenlijk precies is.

Al barsten ze van de intelligentie en de ambitie – de elf studenten uit verschillende disciplines die een project rond beweging en gezondheid uit de grond moeten stampen – ze moeten hun wilde plannen wel al snel aanpassen aan de realiteit.

Dat ondervonden de leden van het DreamTeam VU ProFit!, dat de opdracht heeft om in één jaar tijd ‘met gebruik van innovatieve metingen en methoden een totaal nieuwe aanpak te ontwikkelen om de leefstijl van VU-medewerkers en -studenten te verbeteren’.

DreamTeams zijn groepen studenten uit diverse disciplines die, onder begeleiding van VU-wetenschappers, hun kennis en vaardigheden toepassen in een maatschappelijk relevant project. Ad Valvas schreef al eens over het Pulse-team, dat mensen met een dwarslaesie helpt te fietsen door middel van elektrische impulsen. Dit collegejaar zijn er vijf nieuwe DreamTeams aan de slag gegaan. ProFit! Is er daar één van. Het team, dat uit elf leden bestaat, wordt begeleid door gezondheidswetenschapper Hanneke Wijnhoven en door hoogleraar thermofysiologie Hein Daanen.

Ad Valvas sprak twee van de leden, derdejaars psychologiestudent Naomi Dol (24) en vierdejaars bewegingswetenschappen Marije Zeillemaker (21).

‘Aan het einde van dit studiejaar kunnen we hoogstens één onderzoeksvoorstel doorgeven aan onze opvolgers’

“Eerst wilden we zelf onderzoek gaan doen”, zegt Dol, “maar we realiseerden ons dat we aan het einde van het jaar hoogstens één onderzoeksvoorstel kunnen doorgeven aan het team dat het volgende collegejaar van ons overneemt.”

Dus werd besloten om de VU-gemeenschap op basis van bestaande wetenschappelijke kennis aan nieuwe, gezondere levensstijl te krijgen. “We gaan functioneren als een soort megafoon”, aldus Dol.

Van de chips afblijven

Hoe ze dat gaan aanpakken, daarover brainstormen ze nog. “We denken aan Instagram, dat is een mooie manier om contact te maken”, aldus Zeillemaker (21). “Dan brengen we bijvoorbeeld iemand in beeld die over zichzelf vertelt, met daarbij een op die persoon toegesneden gezondheidsadvies.”

Het idee voor de ontwikkeling van een app is de revue gepasseerd, en er is gedacht aan een podcast, waarin gezondheidsexperts en ervaringsdeskundigen aan het woord komen. “Dat iemand vertelt dat-ie nooit van de chips kan afblijven en tips krijgt van een wetenschapper.”

De verantwoordelijkheid voor het forse budget van 25.000 euro werkt ook verlammend

Het DreamTeam heeft een leuk budget om dergelijke plannen te verwezenlijken, namelijk 25.000 euro. Tegelijkertijd werkt de verantwoordelijkheid voor zo’n fors bedrag verlammend. “Ik hoor te veel podcasts die slecht zijn gemaakt, met ondeugdelijke apparatuur, waardoor je de helft niet kunt verstaan”, vertelt Zeillemaker. “Ik vind dat als je een podcast maakt, je dat goed moet doen en goede spullen moet aanschaffen. Maar ik merk dat de anderen een beetje angstig waren om dat geld uit te geven.”

Er kwam een alternatief idee: “Er wordt hier VU Campusradio gemaakt, maar niet de hele dag door. We zeiden, als wij nou vragen of we gebruik mogen maken van die apparatuur op het moment dat er geen radio wordt gemaakt, dan besparen we veel geld”, aldus Dol.

Dansen op de campus

Daarnaast wil het team allerlei evenementen organiseren, bijvoorbeeld een dansevenement op het campusplein, want dans = beweging = gezond en heel wat mensen zijn met geen stok aan het sporten te krijgen. Of iets ter gelegenheid van het nieuwe jaar, want dan heeft menigeen goede voornemens op het gebied van hun gezondheid, en het DreamTeam wil ze helpen zich daar ook echt aan te houden.

“Maar in verband met de steeds veranderende coronaregels is het moeilijk om zulke evenementen te plannen”, aldus Dol. “Dat blijft dus nog even onzeker.”

‘Is slaap nou iets fysieks of mentaals?’

En dat zijn dan nog de makkelijke dingen. “In het begin leek onze opdracht helder genoeg, maar al gauw worstelden we met het begrip ‘gezondheid’. Wat is gezondheid eigenlijk precies? We moeten daar een goede definitie voor afbakenen.” Zeillemaker: “Neem bijvoorbeeld slaap, heel belangrijk voor je gezondheid. Maar is slaap iets fysieks of mentaals? Sommige teamleden leggen de nadruk op de mentale dimensie van slaap, anderen wijzen op het belang van de fysieke factor. Iedereen is het erover eens dat er samenhang is tussen de twee.”

Gezonder en gelukkiger

Het voordeel van zo’n groot en veelzijdig team is dat het thema gezonde levensstijl vanuit vele perspectieven wordt bekeken en onderzocht. De één heeft speciale interesse in voeding, de ander in sport en beweging, een derde wijst op het belang van psychische gezondheid. “Al die verschillende zaken zijn met elkaar verbonden”, zegt Dol. “We moeten die met elkaar integreren, ook bij het uitbrengen van een advies. Want je komt er niet met bewegen of diëten alleen, die twee hebben invloed op elkaar.”

“En bij bewegen gaat het niet alleen om vetverbranding of spiermassa opbouwen”, legt Zeillemaker uit. “Bewegen is nodig voor een goed functionerend lichaam.”

‘Je komt er niet met bewegen of diëten alleen’

“Als je minder suikers eet, voel je je beter, heb je meer energie en beweeg je meer; ook dat heeft invloed op je eetpatroon. Want ikzelf heb bijvoorbeeld altijd zin in iets gezonds na het sporten. Je slaapt ook beter door beweging en zo werken al die verschillende dingen samen om gezonder en gelukkiger te worden.”

Datum prikken

En zo zitten elf studenten bewegingswetenschappen, psychologie, geneeskunde, gezondheidswetenschappen, wiskunde, filosofie, econometrie en politicologie wekelijks te discussiëren over wat gezondheid is, wat een goed gezondheidsadvies is en hoe je daarmee het beste de mensen bereikt. Liefst fysiek, want via Zoom slaat volgens Dol “de discussie dood” en hybride (met een deel van het team in een fysieke ruimte en een deel via een beeldscherm met luidsprekers) werkt volgens Zeillemaker en Dol ook niet optimaal.

“Maar met elf mensen is een datum prikken een ontzettend gedoe, het gebeurt zelden dat iedereen tegelijk op één tijdstip aanwezig kan zijn.”

(Vorige week, twee weken nadat dit interview plaatsvond, heeft Dol besloten zich uit het DreamTeam terug te trekken.)

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.