Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 december 2024

Wetenschap
& Onderwijs

VU op vierde plek nieuwe Keuzegids Universiteiten

In de vandaag verschenen Keuzegids Universiteiten 2023 hebben Utrecht en Wageningen hun topposities in de ranglijsten gehandhaafd. Hun bacheloropleidingen worden het best beoordeeld. Zes bacheloropleidingen aan de VU krijgen het kwaliteitsstempel ‘topopleiding’.

Als instelling krijgt de VU dezelfde score als vorig jaar met goede beoordelingen voor aarde en milieu. De bacheloropleidingen aardwetenschappen, biologie, Griekse en Latijnse taal en cultuur, geneeskunde en de joint degree liberal arts & sciences zijn opnieuw aangemerkt als ‘topopleiding’. De bachelor sociologie mag dit jaar voor het eerst prijken met het etiket. VU-rector Jeroen Geurts is er trots op.

In de Keuzegids zet de redactie op een rij wat volgens haar de beste universitaire bacheloropleidingen van Nederland zijn. Utrecht is opnieuw de nummer één in de ranglijst van brede universiteiten. Ze krijgt veel lof voor de vakgebieden gezondheid en recht & bestuur. Datzelfde geldt voor de Radboud Universiteit Nijmegen, maar die scoort in totaal net een punt lager.

De Universiteit Leiden verdringt Groningen en de Vrije Universiteit Amsterdam van de gedeelde derde plaats. De Universiteit van Amsterdam is net als vorig jaar hekkensluiter. Dat ligt volgens de Keuzegids vooral aan de lagere waardering voor opleidingen economie & bedrijf.

Opvallend

In de categorie “overige universiteiten” heeft Wageningen Universiteit haar voorsprong op de Open Universiteit verder vergroot. De Universiteit Twente staat nu weer op de derde plaats omdat de Universiteit Maastricht 2,5 punten inleverde.

Opvallende stijger in deze ranglijst is de Erasmus Universiteit Rotterdam, die 3,5 punten hoger scoort dan vorig jaar. Daarom is het nu de TU Delft die de rij sluit, met de TU Eindhoven net boven zich.

 

Bron: Keuzegids Universiteiten 2023

De redactie van de Keuzegids baseert zich op de oordelen van ruim 286 duizend studenten die dit voorjaar de Nationale Studenten Enquête invulden. Zij gaven cijfers voor de inhoud van hun opleiding, hun docenten, de toetsing, de sfeer en de manier waarop ze worden voorbereid op hun loopbaan.

Daarnaast weegt mee hoeveel studenten zich inschrijven voor het tweede jaar en of ze binnen vier jaar zijn afgestudeerd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.