Hoogleraar Yvette van Kooyk is één van de zes wetenschappers die vandaag van beursinstantie NWO een Spinoza- of Stevinpremie krijgt.
Van Kooyk, hoogleraar Moleculaire Celbiologie en Immunologie bij Amsterdam UMC, locatie VUmc, ontrafelde de manier waarop het immuunsysteem ontregeld raakt bij het ontstaan van kanker, auto-immuunziekten en infectieziekten zoals hiv/aids. Tijdens Bessensap, het jaarlijkse evenement van NWO over wetenschap legt zij presentator Dolf Jansen uit wat haar onderzoek inhoudt.
Nano-medicijnen
“Als je weet hoe cellen van immuunsysteem communiceren, dan kun je de knop vinden om de afweer aan of uit te zetten. Bij kanker wil je die aanzetten om de ziekte te bestrijden. Bij allergie wil de afweer uitzetten om de reactie te onderdrukken.”
Van Kooyk ontwikkelde nano-medicijnen die dit mechanisme gebruiken om het immuunsysteem te ondersteunen bij het gevecht tegen kanker en andere ziekten.
2,5 miljoen
De Spinoza- en de Stevinpremies zijn de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap. De laureaten krijgen ieder 2,5 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek en activiteiten.
Van Kooyk: “Ik wil het geld gebruiken om verder te gaan met het onderzoek. Maar ook om de wetenschap te verbeelden naar kunst. Veel mensen zijn bekend met kanker en allergieën. Maar niet iedereen weet dat het bij de ontwikkeling daarvan om de communicatie van cellen draait. Met kunst kunnen we laten zien hoe cellen communiceren en hoe ze door het lichaam bewegen. Zo kunnen we ons vakgebied op een andere manier exposeren.”
Maatschappelijke impact
In 2019 krijgen excellente wetenschappers voor de 25e keer erkenning voor hun werk met de toekenning van de Spinozapremie en de Stevinpremie. Bij beide premies staat de kwaliteit van de onderzoeker voorop; waar bij de Spinozapremie de nadruk ligt op het wetenschappelijke werk en fundamentele vraagstukken, honoreert de Stevinpremie in de eerste plaats de maatschappelijke impact.