Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Snel woningen nodig voor buitenlandse studenten

Studenten uit het buitenland leveren Nederland miljarden op, zeggen studentenhuisvesters. Ze willen extra woningen bouwen zodat er nog veel meer studenten naar Nederland kunnen komen.

Wereldwijd gaan er steeds meer jongeren in het buitenland studeren. Nederland moet daarvan profiteren, menen de studentenhuisvesters. Het aantal buitenlandse studenten kan hier nog flink omhoog.

Economische impuls

Gisteren meldde internationaliseringsorganisatie Nuffic dat er 81 duizend internationale studenten voor een volledige opleiding in Nederland zijn en nog eens dertigduizend zijn hier voor een stage of uitwisseling. Het zijn er meer dan ooit.

Maar als universiteiten en overheid hun best doen, kunnen dat er drie keer zoveel worden, menen twee belangenorganisaties van studentenhuisvesters (Kences en The Class of 2020). Volgens hun berekeningen levert dat op termijn 45 duizend banen op en een jaarlijkse impuls aan de economie van 3,75 miljard euro.

Tienduizend kamers per jaar

Maar dan moeten die studenten wel ergens kunnen wonen. De organisaties schatten dat er een investering van 9,5 miljard euro nodig is om de nodige woningen te bouwen. “Met de juiste hervormingen en de participatie van Nederlandse pensioenfondsen kunnen we die investeringen doen en tienduizend kamers per jaar bouwen”, zeggen ze.

De huisvesters wijzen op landen als Canada en Australië, die nog veel meer buitenlandse studenten trekken. Daar zou Nederland een voorbeeld aan moeten nemen. Ook zouden de regels voor verhuurders wat minder streng moeten worden.

Ze hebben samen een brief gestuurd aan de informateur. Als het komende kabinet de ambities van de studentenhuisvesters onderschrijft, zullen investeerders zich zeker genoeg voelen om over de brug te komen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.