Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 november 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘Slapelozen verwerken emoties minder goed’

Bij mensen die lijden aan insomnia blijven negatieve emoties in het brein verbonden met de herinnering, ontdekte neurowetenschapper Rick Wassing. 

“In je slaap worden sommige verbindingen tussen neuronen in je hersenen doorgeknipt. Je hebt nog wel de herinnering, maar die is niet meer verbonden met de emoties die je er eerder bij voelde. We lieten proefpersonen een stukje karaoke zingen. Dat kregen ze later terug te horen. Veel mensen schaamden zich voor zichzelf.

Onverminderd beschaamd

Vervolgens lieten we ze een nacht slapen en hielden we bij hoe goed ze sliepen. De volgende dag lieten we de mensen nog eens naar hun opname luisteren. Degenen die goed hadden geslapen, schaamden zich nu veel minder. Ze hadden de ervaring een plek gegeven in hun herinnering, maar degenen die slecht hadden geslapen schaamden zich nog net zo erg als de dag ervoor.

Emoties losgekoppeld

Interrupties in de remslaap worden waarschijnlijk veroorzaakt door het vrijkomen van noradrenaline. Deze stof verhindert ook dat het emotionele brein wordt losgekoppeld van het geheugen, wat bij goede slaap wel gebeurt. We denken dat dit ook een rol speelt bij mentale problemen als depressie en angststoornissen. Depressieve mensen hebben problemen met het verwerken van negatieve emoties. En slaapproblemen leiden vaak tot depressie.”

Wassing promoveerde op 23 mei op zijn proefschrift Restless REM sleep in insomnia disorder and its detrimental effects on regulation of emotional distress.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.