De collegezalen waren dicht, de universiteitsbibliotheken uitgestorven en de terrassen zaten vol. Maar terwijl vakantiegangers genoten van de zon, gebeurde er van alles in hogeronderwijsland.
Buitenlandbeurzen voor topstudenten
Studenten met hoge cijfers moeten even opletten: onderwijsminister Bussemaker lanceerde deze zomer haar plannen voor meer internationalisering in het onderwijs. Onderdeel is een beurzenprogramma voor getalenteerde buitenlandse studenten die naar Nederland willen verhuizen én voor Nederlandse studenten die de grens over willen. Voor het programma is jaarlijks vijf miljoen euro beschikbaar, waarvan de overheid de ene helft op tafel legt en de andere helft door universiteiten en hogescholen wordt betaald. Niet iedereen is enthousiast: SP-Kamerlid Jasper van Dijk twitterde meteen dat hij het “bizar” vindt dat Bussemaker de basisbeurs wil afschaffen maar wel miljoenen uittrekt voor internationalisering.
Feestelijke zomer voor jonge onderzoekers
Eind juli meldde onderzoeksfinancier NWO dat 152 jonge onderzoekers een Veni-beurs krijgen. De beurzen bedragen maximaal 250.000 euro en zijn bedoeld voor wetenschappers recent zijn gepromoveerd. De onderzoekers gaan aan de slag met een breed scala aan onderwerpen: van het effect van piekeren tot de ontwikkeling van het heelal en de genetica van gifslangen.
Britse studies straks nog duurder?
Studenten in Groot-Brittannië zijn over een paar jaar wellicht duurder uit. De regering overweegt om het maximale collegegeldtarief van negenduizend pond (meer dan elfduizend euro) los te laten, schrijft The Independent. In ruil daarvoor moeten universiteiten zelf leningen gaan uitgeven. Dat zou instellingen aansporen om studenten een gedegen opleiding te geven en later eventueel herscholing, mochten afgestudeerden hun lening niet kunnen afbetalen. Mogelijk wil de Britse regering wat leningen kwijt: in maart werd bekend dat meer afgestudeerden dan gedacht hun schuld niet terugbetalen.
LSVb opent klachtenmeldpunt…
Studenten met een negatief bindend studieadvies kunnen sinds vorige week hun beklag doen bij een speciaal meldpunt van de Landelijke Studentenvakbond. Volgens LSVb-voorzitter Tom Hoven belden er deze zomer al tientallen studenten, vooral met klachten over onbereikbare examencommissies. Opleidingen mogen al meer dan twintig jaar een bindend studieadvies uitdelen, maar het aantal studiepunten dat eerstejaars moeten halen is de afgelopen jaren steeds verder opgehoogd. Vanaf aankomend collegejaar mogen ruim veertig opleidingen experimenteren met een bsa in het tweede jaar.
…en studentenverenigingen lanceren website
Voor veel eerstejaars breekt de introductietijd aan en dan dringt zich de vraag op: wel of niet lid worden van een vereniging? De Landelijke Kamer van Verenigingen somt op een speciale website tal van voordelen op. En die ontgroening? Die kan “erg eng en spannend zijn”, maar “iedereen die lid is van de vereniging heeft deze introductie doorstaan. Dus dat kan jij ook!”
Goed nieuws voor aankomend fysiotherapeuten…
Studenten fysiotherapie, ergotherapie of manuele therapie krijgen voortaan bij hun afstuderen de graad bachelor/master of science. Om verwarring in het buitenland te voorkomen werd vorig jaar besloten dat hbo-opleidingen graden mogen uitgeven die voorheen waren voorbehouden aan academici. Deze zomer werden aan de groeiende lijst opleidingen met nieuwe titulatuur ook de hbo-bachelors financial services management en financieel economisch management toegevoegd. Afgestudeerden van die opleidingen krijgen voortaan de graad bachelor of arts. De volledige lijst is hier te vinden.
…en pech voor academische pabo
Na de academische pabo krijgen studenten geen basisbeurs meer voor een academische masteropleiding, bevestigde minister Bussemaker begin juli na Kamervragen van de ChristenUnie. Dat blijft zo, ze ziet geen reden om voor deze groep studenten een uitzondering te maken. Studenten krijgen bij afstuderen een wo-bachelordiploma én een hbo-bachelor en omdat ze dat laatste papiertje op zak hebben, hebben ze geen recht op een basisbeurs voor een academische master. Een pleister op de wonde: als de leraren een hbo-master gaan volgen in het domein onderwijs, krijgen ze daar wel een beurs voor.
Bussemaker maakt zich ook niet druk over rapport Onderwijsraad
Door de steeds grotere nadruk op selectie zou de toegankelijkheid van het hoger onderwijs in gevaar kunnen komen, stelde de Onderwijsraad in maart. Het kabinet deelt die zorg niet, blijkt uit de reactie op het in maart gepubliceerde rapport. Volgens de minister en de staatssecretaris stellen slechts een beperkt aantal opleidingen aanvullende eisen, die bovendien bedoeld zijn om de “match” tussen student en opleiding te verbeteren. Bovendien, voegen ze daar aan toe, gaat het kabinet het geld dat vrijkomt als de basisbeurs verdwijnt onder meer investeren in de overgang van mbo naar hbo.
Utrechtse serieverkrachter opgepakt
De Utrechtse serieverkrachter lijkt tegen de lamp gelopen. De politie heeft een 51-jarige man aangehouden, wiens dna overeenkomt met het dna in zeker drie zaken. Er wordt al bijna twintig jaar gezocht naar de man die in 1995, 1996 en 2001 zes vrouwen in Utrecht verkrachtte en elf pogingen daartoe deed. De zaak rond de Utrechtse serieverkrachter zorgde onder studenten voor grote onrust, omdat hij vaak toesloeg rondom universiteitscampus De Uithof. Er werden tussen 1995 en 1996 zelfs speciale busjes ingezet, zodat vrouwen niet meer alleen in die omgeving hoefden te fietsen. De man wist uit handen van de politie te blijven, maar werd onlangs veroordeeld voor een fietsendiefstal en moest dna afstaan.
Kritiek op studiekeuzecheck
De redactie van het digitale universiteitsblad DUB meldde het in april al: matching van studenten had nog niet geleid tot een spectaculaire daling van het aantal uitvallers in het eerste jaar. Vorige week pikte de Volkskrant het nieuws op, waarna andere media volgden. De Utrechtse evaluatie is uitgevoerd over 2013/2014, het eerste jaar waarin matchingsactiviteiten op de hele instelling verplicht waren. Sinds dit jaar zijn studiekeuzeactiviteiten verplicht voor iedereen die wil gaan studeren.
Veel afgestudeerden vinden geen baan…
Dat hbo’ers moeilijk een baan vinden, bleek begin juli al uit de HBO-Monitor. Deze zomer meldde het Maastrichtse Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt dat ook academici het moeilijk hebben. Tien procent van de hbo’ers en wo’ers die in 2011/2012 afstudeerden, had eind 2013 nog geen baan gevonden. In 2008 was dat nog vier procent. Van de jongeren die wel werk vonden, heeft dertien procent van de hbo’ers en negentien procent van de wo’ers een baan onder hun niveau die ook nog eens niet aansluit bij hun studierichting.
…en duizenden mensen kunnen studieschuld niet aflossen
Steeds meer oud-studenten verdienen te weinig om hun studieschuld af te lossen, meldde de NOS vorige week. In 2009 had elf procent van de mensen met een studieschuld geregeld dat ze tijdelijk hun aflossing mogen stopzetten of verlagen, in 2013 was dat opgelopen naar 15,6 procent. In totaal hadden vorig jaar 93 duizend voormalige studenten zo’n betaalregeling met DUO. Van hen hoefden bijna 37 duizend maandelijks helemaal niks te betalen, meer dan 56 duizend hoefden minder te betalen dan eerder vastgesteld.
Bier lest de dorst
Tot slot: je hebt nog even tot de colleges weer beginnen en met een beetje geluk zitten er nog wat terrasdagen aan te komen. Is bier dan een goede dorstlesser? NRC.Next zocht het uit. Conclusie: mwah, soort van. Water is beter, of andere alcoholvrije dranken. Maar volgens een hoogleraar voedingsleer is het “wateraanvullend effect” van bier groter dan het “waterafvoerend effect”.