Dat de nieuwe islamitische gebedsruimte gevoelig ligt, kan niemand zijn ontgaan. Nog vóór de feestelijke opening – gistermiddag – waren er al Kamervragen over gesteld door de PVV, die meteen maar de hele financiering aan de VU wil stopzetten vanwege de gewraakte ruimte.
Separate borrels
In zo’n beladen situatie moet alles worden afgewogen. De sprekers kozen hun woorden dan ook heel voorzichtig. Er was bewaking aanwezig en de openingsbijeenkomst werd niet in de gebedsruimte zelf gehouden, maar in een zaaltje op een andere verdieping. Daarom was het misschien niet zo handig dat er op de uitnodiging stond dat de halalborrel en de gewone borrel op ‘twee separate plekken worden aangeboden’. Twee aparte borrels, dat is toch koren op de molen van iedereen die toch al vindt dat die moslims geen aparte voorzieningen nodig hebben? Diversiteitscoördinator Wim Haan zucht: “Nee, het zijn geen twee aparte borrels. Alleen hebben we de halalhapjes en -drankjes op een aparte tafel gezet. Dat is toch niet meer dan normaal? Soms worden dingen ook wel heel erg uitvergroot.”
Wens
Waarom de VU wel een eigen gebedsruimte voor moslims wil faciliteren, legde collegevoorzitter Jaap Winter nog eens uit: “Mensen nemen hun diepste overtuigingen mee naar hun werk en studie. Op de VU is daar ruimte voor.”
De gebruikers van de algemene stilteruimte, die gisteren ook werd geopend en naast de islamitische gebedsruimte zit, spraken de wens uit dat er op termijn één ruimte zal komen voor álle geloven, maar daarvoor is het momenteel voor de moslims aan de VU nog te vroeg.
Meer grip
Wel kondigde Winter aan dat de VU meer dan in het verleden de discussie wil aangaan over diversiteit:
“Diversiteit is niet alleen maar positief. Sommige aspecten vragen meer aandacht dan wij ze tot dusver hebben gegeven. Diversiteit roept vragen op en op sommige van die vragen hebben we niet meteen een antwoord. Dan is dat maar even zo, maar we moeten elkaar blijven opzoeken en ons niet terugtrekken in onze eigen werkelijkheid.”
De nieuwe gebedsruimte past daarin, aldus Haan. De VU wil meer grip krijgen op wat er in de gebedsruimte gebeurt. Daarom is er een gebruikersreglement, waarin onder meer staat dat er geen propaganda mag worden opgehangen. Het moet een open ruimte blijven die voor iedereen toegankelijk is.
Scheiding mannen en vrouwen
Psychologiestudent Merve Yilmaz is blij met de nieuwe gebedsruimte. “Dit is een veel prettiger plek dan de oude ruimte in de kelder, waar we toch het gevoel hadden dat we waren weggestopt”, vertelt ze. Volgens Yilmaz, die zelf geen hoofddoek draagt, is het een divers gezelschap dat gebruikmaakt van de ruimte, uit allerlei geloofsrichtingen: “Sommige vrouwen zijn helemaal gesluierd. Ik niet. Ik trek een gewaad aan als ik ga bidden.” Wat vindt ze ervan dat er door de PVV vragen zijn gesteld over de scheiding van mannen en vrouwen tijdens het bidden? “Die scheiding tijdens het bidden is voor de meeste moslims heel fundamenteel. Daarin zie ik voorlopig geen verandering komen.”
Met gietertje naar wc
En dan is er de rituele wassing van moslima’s die in het verleden overlast en verstoppingen veroorzaakte op toiletten. Sommigen wassen namelijk niet alleen hun voeten en handen, maar ook hun geslacht en gebruiken daarbij doekjes die ze vervolgens weggooien in de wc-pot. Volgens Haan is dat opgelost door een extra scherm te plaatsen bij de vrouweningang van de gebedsruimte, maar Yilmaz zegt dat zij en anderen nog steeds met een gietertje naar de wc gaan. “Het is jammer dat er daarbij overlast is veroorzaakt”, vindt Yilmaz, “dat is niet nodig.” Yilmaz vindt het geen probleem om dat deel van de wassing op de wc te doen, maar als je er als buitenstaander naar kijkt, is het een gemiste kans dat de VU die voorziening niet meteen heeft meegenomen in de nieuwe gebedsruimte. Water is er al, er had alleen een hokje omheen gemoeten. Haan is verbaasd over de kritiek: “We hebben vooraf met de gebruikers gesproken en een lijst van wensen geformuleerd. Daar is dit nooit ter sprake gekomen.”