Sommige publicaties raken snel in de vergetelheid terwijl andere impact hebben: ze worden veel gelezen en aangehaald. Volgens Elsevier scoort Nederland op het gebied van wetenschappelijke citaties 72 procent boven het wereldgemiddelde. Ook het aantal publicaties is relatief hoog.
Absolute top
Vooral publicaties waarin onderzoekers internationaal samenwerken hebben grote impact, en daar is ons land sterk in. Publicaties waar alleen Nederlanders aan meewerken scoren ‘slechts’ 20 procent boven het wereldgemiddelde.
Nederlandse universiteiten werken volgens Elsevier samen met de absolute academische top uit Europa en Noord-Amerika, zoals Oxford en Harvard. Bijna twee derde (63 procent) van alle Nederlandse publicaties komt tot stand via internationale samenwerking. Dit is boven het wereldgemiddelde (20 procent) of het EU-gemiddelde (43 procent).
De Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit van Amsterdam hebben de meeste impact volgens Elsevier. Maar er zijn ook ranglijsten te maken waarin andere universiteiten bovenaan staan.
‘Koester internationalisering’
Volgens Jouke de Vries, interim-voorzitter van universiteitenvereniging UNL, maakt het Elsevier-onderzoek duidelijk dat het radicaal beperken van de instroom van internationale studenten en het minder internationaal maken van de wetenschap grote negatieve gevolgen zullen hebben. “Dan spelen de Nederlandse universiteiten niet meer in de Premier League van de wereld.”
Waar ik benieuwd naar ben of dit ook zo is gesteld met de societal impact van het wetenschappelijk onderzoek. Omdat VU zich heeft gecommitteerd van de zogenaamde SDGs (Sustainable Development Goals) en andere doelen als a broader mind, lijkt het mij interessant om ook daarnaar te kijken.