Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
28 januari 2025

Wetenschap
& Onderwijs

Megasubsidie voor bosbrandenprof

Bosbrandenhoogleraar Guido van der Werf is een van de vier VU-wetenschappers die een vici-subsidie van anderhalf miljoen euro krijgen voor hun onderzoek. Advalvas sprak hem een tijdje terug bij zijn oratie: “Bosbranden komen steeds meer voor in Siberië en andere noordelijke streken”, vertelde hij toen.

Opwarming

“De totale  hoeveelheid bosbranden blijft ongeveer hetzelfde, maar de locaties verschuiven: in Afrika zijn er minder bosbranden omdat er meer savannegrond wordt gebruikt voor landbouw. Tegelijk zie je dat er meer bosbranden voorkomen in noordelijkere gebieden, zoals de toendra’s van Siberië. We vermoeden dat dat met opwarming van het klimaat te maken heeft, maar dat gaan we de komende jaren verder onderzoeken.”

Heftige rook

“Deze herfst waren er hevige branden in Indonesië. Daarbij spelen conflicten over land vaak een rol. De regering in Jakarta verkoopt een stuk land aan een bedrijf dat daar een plantage wil beginnen, maar ter plekke blijkt het al in gebruik door lokale bevolking.  Een van beide partijen steekt de boel dan in brand. Indonesië heeft ieder najaar last van bosbranden, maar dit jaar was het wel heel erg: vijf procent van de wereldwijde CO2-uitstoot komt voor rekening van de Indonesische branden. Vorig jaar was ik er tijdens het brandenseizoen. Dat is heftig hoor, die rook! Ik zat er maar drie dagen in, maar voor miljoenen mensen duurt het weken.”

Guido van der Werf is de eerste hoogleraar bosbranden en ontbossing in Nederland. Hij hield zijn oratie op 26 november 2015.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.