Faculteiten mogen komend studiejaar vijf werkdagen langer doen over het nakijken van tentamens met minstens de helft open vragen en van omvangrijke werkstukken. Dat hebben het bestuur en de medezeggenschap afgesproken. Nu geldt nog een nakijktermijn van maximaal tien werkdagen.
De regeling is tot stand gekomen op verzoek van de universitaire studentenraad en de ondernemingsraad. Die constateerden dat door de huidige nakijktermijn steeds vaker multiple-choicetoetsen worden afgenomen. En dat is niet in het belang van de onderwijskwaliteit. Ook hebben docenten nu weinig tijd om op werkstukken goede feedback te geven.
Tijdelijk
De regeling geldt voorlopig voor één studiejaar. Voor dit compromis is gekozen omdat de medezeggenschap anders niet wilde instemmen met de Model Onderwijs- en Examenregelingen (Oer) voor 2017-2018. Het college van bestuur zegt begrip te hebben voor de inhoudelijke argumenten van de studenten. Ook veel docenten vinden de nakijktermijn te krap. Maar de nakijktermijn van tien dagen is vastgelegd in de Bachelor-Masterrichtlijn. Die wordt dit najaar geëvalueerd, en het bestuur wil met een definitieve regeling wachten op de uitkomsten van de evaluatie.
Niet verplicht
Overigens zijn de faculteiten niet verplicht de nakijktermijn te verlengen. De faculteitsbesturen moeten nu een voorstel doen aan hun eigen medezeggenschapsraden bij het vaststellen van de facultaire Oer’ s. Er zijn trouwens nu al faculteiten die ontheffing hebben van de tiendagenregeling, zoals Gedrag en Beweging.