Artsen kunnen straks met een simpele prik vaststellen of iemand kanker heeft. Dat maakte het VU medisch centrum gisteren bekend. De onderzoeksgroep van Tom Würdinger van het kankercentrum van VUmc ontdekte een nieuwe, revolutionaire manier om kanker op te sporen, die veel tijd en geld kan besparen.
Vijf jaar
Over vijf jaar is er volgens de onderzoekers voor een kankerdiagnose alleen nog een druppeltje bloed nodig. Würdinger en zijn collega’s ontdekten dat er genetische sporen van een tumor zijn terug te vinden in het bloed van kankerpatiënten. Om precies te zijn in de bloedplaatjes, kleine deeltjes in het bloed.
Met een bloedtest kan daardoor met een zekerheid van 96 op de 100 personen vastgesteld worden of ze gezond zijn of kanker hebben. Daar zijn dan geen ingewikkelde scans of stukjes weefsel meer voor nodig, wat het allemaal een stuk gemakkelijker en goedkoper zou maken.
Welk orgaan
Onderzoekers kunnen ook nog aan de specifieke genetische kenmerken van de tumorsporen zien in welk orgaan de tumor zich bevindt in het lichaam en of het een uitzaaiing is. Bovendien helpen de profielen in de bloedplaatjes om te bepalen welke therapie het beste is.
Würdinger werkt momenteel aan een snel toepasbare bloedtest. Die is naar verwachting in 2020 beschikbaar.