Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 januari 2025

Wetenschap
& Onderwijs

‘Iemand had haar kat op schoot en ik zag steeds een hond door het beeld lopen’

Corona dwingt docenten om hun onderwijs opeens online aan te bieden. Hoe lossen ze dat op? In deze tweede aflevering steekt gedragspsycholoog Sari Nijssen haar enthousiasme niet onder stoelen of banken. ‘Ik ga het nooit meer offline doen.’

Gedragspsycholoog Sari Nijssen is verbonden aan de Nijmeegse Radboud Universiteit maar ze had, op verzoek van VU-psycholoog Jellie Sierksma, een gastcollege voorbereid om aan de VU te geven. “Over gedragsveranderingsprojecten in ontwikkelingslanden, die ik opzet met mijn stichting Behavior Change Foundation”, aldus Nijssen. “Ik zou dat college fysiek komen geven, maar de maatregelen rond corona werden steeds strikter, en donderdagavond werd het duidelijk dat we het college online moesten gaan doen.”

Maar van online colleges die van tevoren zijn opgenomen is Nijssen géén fan

Daarvoor besloot Nijssen Zoom te gebruiken, een app waarmee je per videostream online kunt vergaderen. “Ik heb de studenten gevraagd hun camera aan te zetten maar hun eigen geluid uit. Vragen konden ze stellen in de chatbox, die ik tijdens het college in de gaten hield en beantwoordde.”

Positieve feedback

Het ging als een trein. “Ik heb na afloop van het college gebeld met de coördinator en die verteld dat ik nooit meer offline college wil geven”, zegt Nijssen. “In het originele, fysieke college had ik wat momenten ingebouwd voor interactie met de studenten. Daarin moeten ze oplossingen aandragen voor bepaalde problemen. Ik wist niet of die methode goed te vertalen was in een online omgeving, maar het ging vlekkeloos. Op momenten vroeg ik studenten zichzelf even te un-muten om dingen in de groep te behandelen. Na afloop van een fysiek college lopen studenten meestal meteen de zaal uit, maar nu bleven ze nog even hangen om te zeggen wat ze ervan vonden en om me te bedanken. Ik kreeg veel meer positieve feedback dan normaal, ik ben er echt heel blij mee!”

Nu ging het hier om een groep van ongeveer 20 researchmasterstudenten, en Nijssen beseft wel dat een college voor tweehonderd studenten een heel ander verhaal is. “Ik hoefde ook geen ingewikkelde technische oplossingen te bedenken zoals gezondheidseconoom Xander Koolman, die gisteren door Ad Valvas werd geïnterviewd. Zoom biedt de mogelijkheid om je scherm te delen met de andere deelnemers, zodat ik tijdens mijn college de slides op mijn Powerpoint aan de studenten kon laten zien.”

Gek maar leuk

De deelnemers aan een online college zijn fysiek kilometers van elkaar verwijderd, maar volgens Nijssen wordt het college juist daardoor persoonlijker. Je kijkt in elkaars woonkamer, ik zag een student met een kat op schoot, ergens liep steeds een hond in beeld, het was een beetje gek, maar heel leuk. Bij mij werd daardoor de drempel lager om iets van mezelf bloot te geven en te vertellen over bijvoorbeeld mijn frustratie over de academische wereld, die een rol speelde in het opzetten van die stichting.”

Nijssen is geen fan van online colleges die van tevoren zijn opgenomen. “Ze geven de studenten meer vrijheid, maar verkleinen de band met hun opleiding. Het is niet dé oplossing voor het onderwijs. En didactisch gezien is het ook niet altijd optimaal. Als je elkaar in een fysieke ruimte ontmoet, is het makkelijker om meteen te reageren op ideeën en suggesties van studenten die niet helemaal kloppen op details, dat gaat misschien wat stroever als je elkaar online ziet.”

Kosten besparen

Maar online colleges kunnen het leven van een docent wel vergemakkelijken, vindt Nijssen. “Stel, je verzorgt in Nijmegen een collegereeks over onderwerp X en zou graag een Amsterdamse expert op een bepaald gebied uitnodigen voor één college, dan hoeft die daarvoor niet helemaal naar Nijmegen te reizen, het scheelt tijd en kosten.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.