Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 november 2024

Wetenschap
& Onderwijs

De ziekenhuizen gaan samen. En studenten en wetenschappers dan?

Wat verandert er voor geneeskundestudenten en -onderzoekers nu het VUmc en het AMC hebben besloten tot intensieve samenwerking. Ad Valvas vroeg het geneeskundedecaan Wim Stalman.

Nu kun je geneeskunde studeren aan de VU en de UvA. Gaan die opleidingen op termijn ook samen?
“Nee, wij houden twee curricula. Ieder curriculum blijft verbonden aan de eigen universiteit; in ons geval dus aan de VU. De opleidingen zijn complementair. Bij geneeskunde aan de VU zal het accent komen te liggen op Human Health and Life Sciences (H2LS). Bij de UvA meer op de traditionele opleiding geneeskunde.  Er blijven twee losse bachelors bestaan.”

En wat verandert er voor masterstudenten?
“Die krijgen meer mogelijkheden tot uitwisseling. Daartoe willen we de masteropleidingen harmoniseren waardoor studenten gemakkelijker vakken bij andere masters kunnen volgen. En we willen gezamenlijk een biomedische masteropleiding inrichten. In deze graduate school gaan we op termijn ook de opleiding van promovendi organiseren. De opleiding moet Amsterdam op de kaart zetten op het gebied van de life sciences.

Zijn er plannen voor verdergaande samenwerking op opleidingsgebied?
“Wel bij de medische specialistische vervolgopleidingen, maar die vallen niet onder de medische faculteit, maar rechtstreeks onder de universitaire medische centra.”

Wat betekent de samenwerking VUmc-AMC voor medewerkers van de medische faculteit? Wat verandert er voor hen?
“Medewerkers van het VUmc blijven in dienst van VUmc omdat dat in de Alliantie een zelfstandige organisatie blijft. Alleen de besturen van AMC en VUmc gaan fuseren,  niet de organisaties. Wel worden bepaalde thema’s geconcentreerd binnen een van de twee ziekenhuizen. Zo komt het hele domein nuerowetenschappen naar de VUmc campus en gaat het vruchtbaarheidsonderzoek naar het AMC. Medewerkers zullen dus mogelijk een andere werkplek krijgen, maar geen andere werkgever.”

Komt er op termijn wellicht één gezamenlijke medische faculteit in Amsterdam?
Dat kan ik nu nog helemaal niet overzien, maar het is nu niet het doel. Hoe dat er over 15 jaar uit ziet zullen we dan opnieuw afwegen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.