Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 februari 2025

Wetenschap
& Onderwijs

Check: komen alle promovendi uit het buitenland?

Volgens Pieter Omtzigt (NSC) zijn er nauwelijks nog Nederlandse promovendi. Ze komen allemaal als de kennismigranten het land in, meent hij. Maar dat klopt niet, erkent Omtzigt. Hij bedoelde iets anders.

Omtzigt zei het woensdag in een debat over migratie. Hij wil dat er minder mensen naar Nederland komen, ook minder studenten en kennismigranten. “Zo’n kennismigrantenregeling is op de lange termijn dodelijk voor de universiteiten”, stelde hij.

“Nauwelijks Nederlandse aio’s”

“Op dit moment komen alle aio’s via de kennismigratieregeling”, aldus Omtzigt. Promovendi werden vroeger aio’s genoemd: assistent in opleiding. “En dus zijn er nauwelijks Nederlandse aio’s, mensen die hier aan het promoveren zijn.”

Wat zeggen de cijfers?

Het strookt niet met data van universiteitenvereniging UNL en het Rathenau Instituut. Er werken wel steeds meer buitenlandse promovendi aan de universiteiten, maar het aantal Nederlanders blijft tamelijk stabiel.

Volgens de laatste tellingen (op 31 december 2023) waren er bijna 5.400 Nederlandse werknemer-promovendi, 46 procent van het totaal.

Het verschilt per universiteit. Aan de TU Delft komt bijna 69 procent uit het buitenland, terwijl het aan de eveneens technische universiteit van Eindhoven om 53,3 procent gaat. Aan de Radboud Universiteit Nijmegen werken relatief de meeste Nederlandse promovendi: 59 procent.

Deze werknemer-promovendi vormen 53 procent van het totaal. Je hebt ook buitenpromovendi die in hun eigen tijd aan de slag gaan of zelfs voor hun begeleiding betalen (15 procent), beurspromovendi (11 procent), extern gefinancierde promovendi (12 procent) en andere werknemers die promoveren. Over hun herkomst zijn geen harde cijfers beschikbaar.

De medische promovendi vallen erbuiten, want die werken bij de universitair medische centra (en dus niet bij de universiteiten). Dat zijn er nogal veel: de medische wetenschappen nemen in de laatste CBS-tellingen 2.100 van de 5.100 promoties voor hun rekening, onder meer omdat jonge artsen alles in de strijd gooien voor toelating tot een medisch-specialistenopleiding.

Conclusie

Hoe dan ook zijn er aan alle universiteiten in alle vakgebieden Nederlanders die aan een proefschrift werken. Wat Omtzigt zegt, klopt dus niet. De trend is wel dat er steeds meer buitenlandse promovendi komen.

Reactie

Pieter Omtzigt: “Ik heb bedoeld: door promovendi onder de kenniswerkersregeling te laten vallen, krijgen buitenlandse promovendi bijna allemaal 30 procent van het salaris belastingvrij en daardoor ook hogere toeslagen. Dit betekent een enorm voordeel voor hen en nu vormen zij de meerderheid van promovendi. Dat vind ik zeer onwenselijk.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.