Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
27 oktober 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Buitenlandse studenten willen niet in Amsterdam wonen

Internationale studenten aan de VU wonen het liefst op Uilenstede. De meeste klachten komen dan ook van studenten die ergens anders in de stad geplaatst zijn, aldus Henny Smit, coördinator huisvesting bij het International Office.

Aan de UvA klagen internationale studenten over het minimale woningaanbod, schreef Het Parool vorige week. De studenten krijgen vaak niet een woning die voldoet aan de voorkeuren die ze konden opgeven, ook al betalen ze een flink bemiddelingstarief aan de huisvestingsservice van de universiteit.

“Wij garanderen alleen de studenten die zich voor 1 juni aanmelden dat we ze een woning kunnen aanbieden”, zegt Smit. “Voor het komende collegejaar gaat het om meer dan duizend kamers door de hele stad.”

Appartementen

Ongeveer een derde van die studenten krijgt volgens Smit een plek op Uilenstede. Anderen kunnen bijvoorbeeld een kamer krijgen in het Student Hotel of Hotel Jansen en dit jaar maakt de VU voor het eerst ook gebruik van accommodatie op de Spinozacampus in Zuidoost en zijn er appartementen met vijf kamers op de De Boelelaan naast het Metropolitan-gebouw.

Ook al hebben de internationale Uilenstede-bewoners een kamer op de plek waar iedereen wil wonen, later in het jaar blijken zij het minst tevreden over hun woonruimte. Dat geven ze aan in de International Student Barometer, een enquête onder internationale studenten. Ze hebben last van vuil, lawaai en potloodventers, vertelde een paar studenten vorig jaar aan Advalvas.

Voorrang

“Woonruimte is een lastig thema”, zegt Smit. “Met de UvA en andere hogeronderwijsinstellingen praten we met de gemeente, Duwo en andere woningaanbieders over woonruimte voor buitenlandse studenten. Er komen steeds meer Engelse bachelorprogramma’s en de vraag om huisvesting groeit ook vanuit internationale masterstudenten en uitwisselingsstudenten.”

Maar Smit vindt niet dat internationale studenten per se voorrang moeten krijgen op de woningmarkt. “Nederlandse studenten staan ook op de wachtlijst en moeten eerst bij hun ouders blijven wonen voor ze een kamer kunnen krijgen. Voor internationale studenten is een kamer vinden misschien nog lastiger, omdat ze helemaal geen netwerk hebben, maar we moeten goed de balans in de gaten houden.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.