Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 januari 2025

Wetenschap
& Onderwijs

Britse universiteiten willen minder, minder, minder buitenlandse studenten

Alleen de beste en slimste buitenlandse studenten mogen na de Brexit nog aan Britse universiteiten komen studeren. De nieuwe regering wil de eisen rondom immigratie flink aanscherpen. 

Angst voor immigratie was dit voorjaar één van de belangrijkste argumenten voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Amber Rudd, de Britse minister van Binnenlandse zaken, wil de stroom van internationale studenten flink terugdringen.

Volgens de Britse krant The Guardian komen er jaarlijks 600 duizend migranten Groot-Britannie binnen. Daarvan zijn er 167 duizend student.

Banen afpakken

Het grote aantal internationale studenten dat na hun opleiding blijft hangen is Rudd een doorn in het oog. Ze nemen banen in die eigenlijk bedoeld zijn voor Britten, meent ze. Bovendien kunnen familieleden van internationale studenten eveneens een werkvisum krijgen. Ook dat moet anders, vindt Rudd. 

Ze wil dat universiteiten strenger gaan selecteren. Nu kunnen zelfs studenten die niet vloeiend Engels spreken een opleiding volgen, stelt Rudd. Wat haar betreft zijn straks alleen de beste en de slimste studenten nog welkom.

Het idee is niet nieuw. Vorig jaar was de huidige premier Theresa May minister van Binnenlandse zaken en opperde ze een soortgelijk plan om de instroom van buitenlandse studenten te bemoeilijken: studenten moesten na hun afstuderen Groot-Brittannië verlaten. Wilden ze een baan, dan moesten ze vanuit hun eigen land een werkvisum aanvragen.

Nederland

In Nederland heeft een vergelijkbare discussie gespeeld. In 2012 moest Halbe Zijlstra, de toenmalige staatssecretaris van Onderwijs, zijn mening herzien. Ook hij dacht dat buitenlandse studenten Nederland geld zouden kosten. Hij liet een onderzoek uitvoeren door het Centraal Planbureau. Tot verrassing van velen bleek daaruit dat het de Nederlandse economie zo’n 740 miljoen euro per jaar zou opleveren als één op de vijf buitenlandse studenten hier na zijn studie zou blijven werken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.