Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
30 december 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Bloedende harten en machtige hackers

De recente Heartbleed-bug is maar een klein voorbeeld van de manieren waarop hackers kleine foutjes in software gebruiken om computers naar hun hand te zetten. Een actueel voorbeeld van het thema dat hoogleraar Herbert Bos bezighoudt. “Hoe kun je software zo manipuleren dat computers zich anders gaan gedragen dan de bedoeling is?” Dat is het onderwerp van zijn Public Science-lezing met als onderwerp Hack de toekomst.

Lekkende computers

Door een kleine fout in de gratis software die veel grote internetbedrijven als Gmail, Yahoo en Pinterest gebruiken, kan informatie vanuit de computers van gebruikers gelekt worden. Vaak gaan hackers verder en kunnen ze computers zelfs overnemen.

Kenniskloof

Een zorgwekkende ontwikkeling, vindt Bos. “Er is een enorme kloof tussen de mensen die kennis van deze systemen hebben en de rest van de mensen. Potentieel hebben hackers heel veel macht. Het is vergelijkbaar met vroeger, toen alleen priesters de bijbel konden lezen en interpreteren en het gewone volk analfabeet was.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.