Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 januari 2025

Wetenschap
& Onderwijs

Anti-kwakzalvers boos om benoeming VU-hoogleraar chiropraxie

De Vereniging tegen de Kwakzalverij hekelt de benoeming van een chiropractor tot bijzonder hoogleraar aan de VU. Chiropraxie hoef je niet te onderzoeken en kan zelfs schade opleveren voor de gezondheid, stelt de vereniging.

Chiropractor Sidney Rubinstein is in augustus begonnen als bijzonder hoogleraar aan de VU. De Vereniging tegen de Kwakzalverij vindt het een ‘blamage’ en heeft rector Jeroen Geurts een boze brief gestuurd.

“Er is geen wetenschappelijk bewijs voor klinisch relevante positieve behandelresultaten”, staat in de brief. Chiropraxie staat daarom niet in de richtlijnen van huisartsen en medisch specialisten.

Effectief behandelen

Als hoogleraar van de leerstoel Optimizing management of musculoskeletal health gaat Rubinstein onderzoeken hoe je aandoeningen zoals rug- en nekpijn zo effectief mogelijk kunt behandelen zonder gebruik van medicatie. Hij kijkt naar de kosten, effectiviteit en risico’s van diverse behandelingen.

Het onderzoek beperkt zich dus niet tot chiropractoren, onderstreept de VU in een reactie die met Rubinstein is afgestemd, ‘maar spreidt zich uit over andere professionals van aanpalende beroepsgroepen, zoals fysiotherapeuten en manueel therapeuten’.

De benoeming is via de reguliere procedure tot stand gekomen, aldus de VU. Een onafhankelijke commissie heeft naar allerlei criteria gekeken, ‘zoals onderwijs-, onderzoeks- en managementervaring’. Verder zijn alle hoogleraren transparant over hun andere werkzaamheden en moeten ze zich aan de Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit houden.

De Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) subsidieert de leerstoel. Deze vereniging streeft naar ‘groei en erkenning’ van het beroep. Die erkenning is er nu nog niet, terwijl bijvoorbeeld fysiotherapeuten wel erkend zijn.

Schadelijk

Volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij hoef je chiropraxie niet te onderzoeken. ‘De chiropraxie heeft sinds haar oprichting in 1896 door de kruidenier/magnetiseur D.D. Palmer alle kans gehad haar nut te bewijzen, maar dat is niet gelukt’, staat in de brief, opgesteld door anesthesioloog Catherine de Jong, secretaris van de vereniging.

Sterker nog, de behandeling zou gevaarlijk kunnen zijn. ‘Er is inmiddels genoeg onderzoek, met name case reports, over de schade die een behandeling door een chiropractor teweeg kan brengen’, aldus de brief. Cliënten kunnen bijvoorbeeld een herseninfarct krijgen als de halsslagaders scheuren door het kraken van de nek, stelt de vereniging onder verwijzing naar een rechtszaak – al werd die chiropractor juist vrijgesproken.

19de eeuws

De Amerikaan D.D. Palmer geloofde dat het lichaam zichzelf van allerlei kwalen kan genezen als de zenuwen niet gehinderd worden. Met het manipuleren (of kraken) van vooral de wervelkolom zou je mensen van bijna alle aandoeningen kunnen genezen.

Ook Rubinstein noemt dat idee op de website van zijn praktijk in Soest ‘volkomen fout’. Maar, staat erbij, veel negentiende-eeuwse theorieën en praktijken van de reguliere geneeskunde worden óók niet meer toegepast of serieus genomen. Chiropraxie is volgens hem ‘een veilige en effectieve behandelmethode voor de behandeling van pijnklachten aan het bewegingsapparaat’.

Promotie

Zestien jaar geleden promoveerde Rubinstein aan de Vrije Universiteit op een proefschrift over de behandeling van 529 mensen met nekpijn. Eventuele bijwerkingen verdwijnen meestal binnen enkele dagen, was de conclusie, en ernstige bijwerkingen traden niet op.

Over dit proefschrift voerde de Vereniging tegen de Kwakzalverij destijds al een discussie met de promotor in het tijdschrift Medisch Contact. Het proefschrift zou ondermaats zijn, onder meer door het ontbreken van een controlegroep.

3 reacties

  1. Was er vanuit de VU ook de wens om zo’n bijzonder hoogleraarschap op te tuigen? Of is een zakkie geld dan genoeg?

    Als de Vereniging tegen de Kwakzalverij met een subsidiesponsor zou komen aanzetten, zou de VU ze dan ook graag een hoogleraar in de zalverij schenken? Lijkt me best leuk trouwens. Of bijvoorbeeld een Jona Lendering als bijzonder hoogleraar Kwakgeschiedenisbestrijding. Dat zou daadwerkelijk nut hebben.

  2. Bij het lezen van dit bericht kwam me een artikeltje van Cees Renckens, de erevoorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, in herinnering, waarin hij de dissertatie bespreekt van W.J.J. Assendelft die in 1996 promoveerde aan de VU. Een van de conclusies in het proefschrift was, dat uit onderzoek van alle relevante literatuur over chiropraxie geen duidelijke werkzaamheid van deze behandeling bij lage rugpijn was aangetoond. Belangrijker: de onderzoeker vond in de literatuur 295 complicaties van chiropraxie, waaronder 165 herseninfarcten, waarvan 29 met dodelijke afloop.

  3. Bijzonder hoogleraar Sydney Rubinstein heeft ook nog een eigen praktijk als chiropractor. Kan iemand mij uitleggen hoe dit GEEN belangenverstrengeling zou zijn?

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.