Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 november 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Aantal internationale studenten neemt flink af

De universiteiten trokken dit collegejaar 6 procent minder internationale bachelorstudenten. Aan de VU is er zelfs sprake van een daling van 23,5 procent. En dan moeten de strenge kabinetsplannen nog van kracht worden. Universiteitenkoepel UNL vreest “een ongerichte kaalslag”.

Vooral bachelorstudenten uit Europa (EER) zochten hun heil elders, meldt UNL. Hun aandeel daalde met 9 procent. Vorig jaar kromp de internationale instroom voor het eerst.

Een lichtpuntje is dat er nu meer Nederlandse studenten van start gingen dan verwacht. Het ministerie voorspelde een daling van de binnenlandse instroom, maar universiteiten melden juist een groei van 1 procent.

Totaal

In totaal, eerstejaars plus ouderejaars, staan er bij de veertien grote universiteiten nu iets minder studenten ingeschreven dan vorig jaar: 338.400 om 340.000. Cijfers per universiteit zijn er nog niet, want dit zijn de eerste, voorlopige tellingen.

Maar de Rijksuniversiteit Groningen meldde zelf al dat daar in september 14 procent minder EU-studenten zijn begonnen. En bij de VU is de internationale instroom met 23,5 procent teruggelopen. Daar komt nu 21 procent van de bachelorstudenten uit het buitenland en dat zou niet onder de 20 procent moeten komen, vindt het bestuur. Daarom is het nu wel klaar met het ‘in balans brengen’ van de internationalisering.

Minder werven

Een half jaar geleden kwamen universiteiten zelf met het voornemen om de internationale instroom te verlagen. Weliswaar op verzoek van politiek Den Haag, maar ook de instellingen vonden dat de groei niet eeuwig kon doorgaan. Ze besloten meer in het Nederlands te gaan lesgeven en minder studenten te werven in het buitenland.

Maar toen zat er nog een ander kabinet. Het nieuwe kabinet wil zo snel mogelijk 293 miljoen euro bezuinigen op internationale studenten en gaat het toezicht op Engelstalig onderwijs veel strenger maken.

Vol op de rem

UNL-voorzitter Caspar van den Berg is bang dat het voortbestaan van opleidingen in gevaar komt, “ook voor Nederlandse studenten”. Andere landen zetten volgens hem juist in op meer internationaal talent en geven ruim baan aan onderzoek en innovatie. “Het Nederlandse kabinet doet het tegenovergestelde: het trapt vol op de rem en stapelt daar nog meerdere grote bezuinigingen bovenop.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.