Waar zit de zwakke plek van de ziekmakende tuberculosebacterie? En hoe pak je de ongelijkheid in het jeugdstrafrecht aan? 14 jonge wetenschappers van de VU krijgen een Veni-beurs om hun meest prangende vragen te gaan beantwoorden.
De Veni-beurzen zijn onderdeel van het Talentprogramma van NWO. Er zijn subsidies voor wetenschappers op verschillende momenten in hun carrière. Zo zijn er Vidi-beurzen voor ervaren wetenschappers en Vici-beurzen voor senior wetenschappers. Het subsidietrio is vernoemd naar het bericht dat Julius Caesar na een gewonnen veldslag aan de senaat van Rome stuurde: veni, vidi, vici (ik kwam, ik zag, ik overwon).
Met de Veni-beurs van maximaal 280.000 euro kunnen de winnaars drie jaar onderzoek doen. In totaal dienden 1462 wetenschappers een onderzoeksvoorstel in, waarvan de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) er 188 toekende. Daarmee is slechts 13 procent van de aanvragen toegekend. NWO meldt op haar site dat zij ernaar streeft om dit percentage op te krikken naar minsten 25 procent, maar dat de organisatie daarvoor afhankelijk is van de financiering vanuit de overheid.
De VU-winnaars
- Communicatiewetenschapper Ming Boyer
- Strafrechtdeskundige Yannick van den Brink
- Systeembioloog Catalin Bunduc
- Innovatie-expert Fleur Deken
- Natuurkundige Laura Dreissen
- Neurowetenschapper Femke Feringa
- Journalistiekwetenschapper Tim Groot Kormelink
- Wiskundige Rianne de Heide
- Universitair docent Mediastudies Marek Jancovic
- Econoom Nadine Ketel
- Kunsthistoricus Kyveli Mavrokordopoulou
- Klimaatwetenschapper Marleen de Ruiter
- Natuurkundige John Sheil
- Paleoklimatoloog Niels de Winter
Bovenop de VU-laureaten hebben vier onderzoekers van Amsterdam UMC (locatie VUmc) een Veni binnengesleept: Laura Han, Lisa Vermunt, Vincent van Vugt en Nienke Alberts.