Popup-Niks-missen-2.png

VERHALEN

Onderwijs 10 mei 2023

‘Hybride colleges maken universiteit inclusief’

OPINIE VU
reacties 2
Isabelle Kohler, universitair docent bioanalytische chemie, vindt dat de VU colleges hybride moet blijven aanbieden omdat het inclusiever is. Ze neemt al haar colleges op met haar eigen laptop en microfoon, zodat studenten ze op hun eigen moment kunnen terugkijken.
DOOR Welmoed Visser

Studenten hoeven van u niet per se naar elk college te komen. Waarom niet?
“Begrijp me niet verkeerd, ik wil natuurlijk dat ze wel komen, maar ze kunnen goede redenen hebben om een college te missen. Als je als docent colleges alleen fysiek aanbiedt, maak je het sommige studenten onnodig moeilijk.

Scienceblog
Om wetenschappelijke kennis toegankelijk te maken voor een breed publiek en om tegenwicht te bieden tegen de onzin die op internet verschijnt, heeft Isabelle Kohler een blog waarin ze schrijft over gezondheid en lifestyle. www.alittlebitofscience.com.

Pamperen we studenten niet te veel door opnames van colleges ter beschikking te stellen?
“De studenten die daar gebruik van maken, zijn vaak de studenten die het al wat moeilijker hebben. Omdat hun gezondheid niet optimaal is bijvoorbeeld, of omdat ze veel moeten werken om hun studie te bekostigen, of voor iemand moeten zorgen. Het is me opgevallen dat studenten met een minderheidsachtergrond bijvoorbeeld vaker mantelzorger zijn. Niet iedereen heeft alle omstandigheden mee in het leven. De studentenpopulatie wordt steeds diverser, daar moeten we als docenten rekening mee houden. De VU wil graag een inclusieve universiteit zijn, dat begint in mijn ogen bij het wegnemen van dit soort barrières. Alle studenten kunnen er voordeel van hebben als we de hoorcolleges standaard opnemen.” 

U blijft uw colleges online aanbieden ondanks dat sommige docenten vinden dat het studenten stimuleert om in bed te blijven liggen.
“Mijn ervaring is dat verreweg de meeste studenten het liefst naar college komen. Je moet het natuurlijk wel een beetje leuk maken. Niemand kan meer een monotoon verhaal aanhoren van drie kwartier, dus ik wissel verschillende elementen af en probeer studenten actief te betrekken bij de stof.
Studenten gebruiken mijn opnames vooral om dingen terug te kijken die ze niet meteen snapten of als ze door omstandigheden niet konden komen. Als studenten niet komen, sturen ze me soms een mailtje waarin ze de reden uitleggen. Ik benader ze op een open manier en krijg die openheid ook vaak terug.” 

Misschien geven de docenten die voor aanwezigheidsplicht zijn gewoon saai college.
“Dat durf ik niet te zeggen.” 

Voorstanders van aanwezigheidsplicht zeggen dat het de prestaties van studenten verbetert.
“Ik heb daar nog geen overtuigend bewijs voor gezien. Het gemiddelde cijfer zou omlaag gaan als je cursussen hybride aanbiedt, maar bij de vakken waar ik bij betrokken ben, is dat zeker niet het geval.” 

U lijdt aan PDS, het prikkelbaredarmsyndroom. Denkt u dat u zich door deze aandoening meer bewust bent van de problemen waar studenten mee kunnen worstelen?
“Ik weet door mijn aandoening hoe het is om af en toe vanuit huis te moeten werken. Dat maakt misschien dat ik me meer bewust ben van de problemen die studenten kunnen hebben om naar college te komen. De wetenschappelijke wereld is lang niet altijd inclusief en ik vind het belangrijk om als docent wel zo inclusief mogelijk te zijn.”

{ Lees de 2  reacties}

comment_node_verhalen

Door Silvester Draaijer op 12 mei 2023
Isabelle Kohler snijdt een interessant en belangrijk punt aan. Tegelijkertijd zijn er vele andere argumenten die ook een rol spelen in een beslissing om wel of niet hybride colleges te verzorgen of - als variant - colleges op te nemen zodat ze later bekeken worden. De Portefeuillehouders onderwijs hebben zich vorig jaar ook over dit vraagstuk gebogen. Hun advies kun je hier lezen: https://vu.nl/nl/medewerker/didactiek/hoe-ga-je-om-met-opnames-van-colleges
Door Remko van der Vos op 12 mei 2023
Mooi, laten we het debat hier open over voeren, met begrip voor wat studenten beweegt èn gericht op zo efectief mogelijk onderwijs. Past goed in de huidige gesprekken rondom de onderwijsagenda. Mooi als dat debat niet alleen hoog in de toren door de portefeuillehouders wordt gevoerd en besloten, maar dat docenten en studenten om hun onderbouwde mening en ervaringen worden gevraagd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.