Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 november 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Zo word je een succesvolle wetenschapper

De jaren na je promotie zijn de zwaarste in je wetenschappelijke carrière. Dan moet het allemaal gebeuren: beurzen binnenhalen, een netwerk opbouwen, in toptijdschriften publiceren, zichtbaar zijn, buitenlandervaring opdoen, laten zien dat je leiding kunt geven. En natuurlijk kun je het onderzoek en onderwijs waarvoor je bent aangesteld ook niet laten verslonzen.

Je werkt je dus drie slagen in de rondte en nog is het niet genoeg. Geen wonder dus dat veel wetenschappers – en dan vooral vrouwen die ook nog eens de druk van een tikkende biologische klok voelen – een wetenschappelijke loopbaan ergens in deze jaren voor gezien houden.

Wie kan je in deze jaren nu beter helpen dan een oudere, ervaren wetenschapper, die het allemaal al eens heeft meegemaakt, dachten ze bij de dienst hrm van de VU. Daarom stelden ze het mentorprogramma in. Postdoc Eveline de Zeeuw wil graag advies van haar mentor Jacob de Boer bij strategische keuzes, vertelt ze in de nieuwe Advalvas.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.