Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 december 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Wij halen de internationale schaatstop naar de Jaap Edenbaan’

Student-schaatstalent Marijn Boersma moest door een ernstige blessure afscheid nemen van de topsport, maar kon zich daardoor wel storten op de organisatie van het WK schaatsen voor studenten. 

Hoe zag je eigen schaatscarrière eruit?
“Mijn moeder deed me op mijn vijfde op schaatsles, zodat we samen tochten op natuurijs konden schaatsen. Dat is nogal uit de hand gelopen. Ik schaatste voor verschillende teams en bereikte de subtop bij de junioren. In de eerste training van 2018 voelde ik ineens dat mijn linkerbeen verlamde en dat er weinig kracht en controle in zat. Na allerlei onderzoeken bleek dat er een knik in de slagader in mijn linkerbeen ontstond zodra ik de schaatshouding aannam.”

Aan die blessure was niets te doen?
“Ik ben eraan geopereerd en schaatste het seizoen daarna beter dan ooit. Alles viel technisch op z’n plaats en ik had voor het eerst het gevoel dat ik de top kon bereiken. Toch bleef ik klachten houden. Een half jaar na de operatie kwam het slechte nieuws: als ik verder zou schaatsen op dit niveau, zou ik de ader ernstige schade toebrengen. Ik heb het seizoen afgesloten en dat was het. Sindsdien heb ik nog twee keer op het ijs gestaan, maar ik heb er niet veel behoefte meer aan nu ik geen doel meer heb.”

Dat moet nogal een klap zijn geweest. Toch begon je de maand daarna als marketing-director voor het WK.
“Ik was 36 uur per week met schaatsen bezig en had ineens een gat in mijn leven. Het was niet alleen een kwestie van tijd opvullen, ik had ook een nieuwe uitdaging nodig. Ik kende de voorzitter van het WK al goed, dus we zijn koffie gaan drinken om te praten over een klein rolletje. Voor ik het wist was ik marketing-director. Ik mocht meteen mee naar de eerste vergadering.”

Wat wordt er van je verwacht als marketing-director bij zo’n internationaal evenement?
“Vooraf had ik mezelf als doel gesteld het studentenschaatsen in Nederland meer bekendheid te geven. Zowel in de schaats- en studentenwereld als daarbuiten. Ik ben eindverantwoordelijke voor de social media, de persvoorlichting en straks de livestream op AT5 en NH Nieuws. Daarnaast heb ik posters ontworpen, de boarding op de Jaap Edenbaan, de jassen van de organisatie. Olympisch kampioen Esmee Visser is ambassadrice van het WK, dus ik heb met haar een videoreeks gemaakt. Het is nogal een brede rol – en dat terwijl ik nul praktijkervaring had en vooraf niet kon editen of werken met programma’s als InDesign. In het begin was ik er 20 uur per week mee bezig, de laatste periode is het bijna fulltime.”

Pittig wel. Heb je het gevoel dat je je doel hebt bereikt?
“Ik merk om me heen dat we inmiddels een bekende naam zijn. Ook de startlijst is goed gelukt, met onder anderen Sanneke de Neeling en Femke Beuling. Zij hebben worldcups gereden en behoren tot de Nederlandse schaatstop. Het is natuurlijk nog afwachten of het publiek ook komt, maar gelukkig is de Jaap Edenbaan al snel gezellig vol. De grote uitdaging is straks zorgen dat alles soepel verloopt, vanaf het moment dat de teams landen op Schiphol totdat ze een week later weer vertrekken.”

Wat is voor jou de magie van het schaatsen?
“Het is een heel technische sport. Op kracht kom je een eind, maar daarmee haal je het niet. Voor mij was de lol mezelf constant te verbeteren. Je schaats een halve millimeter anders op het ijs zetten kan het verschil maken, zeker als sprinter. Het zorgt voor een enorme druk – zowel lichamelijk als geestelijk – als je met ruim 55 kilometer per uur door de bochten gaat op twee van die dunne ijzertjes. Daarmee omgaan vond ik ontzettend mooi.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.