Rozemarijn Modderman (23, masterstudent finance) is in de race om een van de vier Nederlandse jongerenvertegenwoordigers te worden. Modderman wil de stem van jongeren in Europa beter laten horen bij thema’s als klimaatverandering en ongelijkheid.
“Jongeren hebben vaak wel een mening over dingen als klimaatverandering, maar ze weten niet hoe ze moeten zorgen dat er ook naar ze wordt geluisterd”, vertelt Modderman. Zij wil als jongerenvertegenwoordiger dan ook vooral luisteren naar jongeren en hun mening inbrengen op conferenties van onder meer de Europese Unie.
Dakpanconstructie
Nederland heeft jongerenvertegenwoordigers op vier thema’s: biodiversiteit en voedsel, duurzame ontwikkeling, mensenrechten en veiligheid en Europese Zaken. De jongerenvertegenwoordigers behartigen de belangen van jongeren bij onder meer de Verenigde Naties en de Europese Unie. Modderman is een van de twee kandidaten die verkiesbaar zijn op het thema Europese Zaken. Zij zal dus vooral bij Europese conferenties en bijeenkomsten actief zijn.
Als ze de meeste stemmen krijgt, zal ze deze portefeuille komend jaar vertegenwoordigen met degene die vorig jaar is gekozen, VU-student Shareena Obispo, en het jaar erna met een nieuw gekozen jongerenvertegenwoordiger. De jongerenvertegenwoordiger wordt dus voor twee jaar gekozen in een soort dakpanconstructie.
Toevallig mee in aanraking
Een van de belangrijkste doelen van Modderman is dat ze beter vindbaar wil zijn voor jongeren die hun stem willen laten horen, want erg bekend zijn de jongerenvertegenwoordigers nu niet. “Zelf kwam ik er toevallig mee in aanraking omdat ik iemand ken die het twee jaar geleden heeft gedaan, anders had ik waarschijnlijk ook niet geweten dat jongerenvertegenwoordigers bestonden”, vertelt Modderman. In een filmpje legt ze uit waarom mensen op haar moeten stemmen.
Haar concurrent Sam van den Boogaard is filosofiestudent in Utrecht. Modderman denkt dat zij thema’s als klimaat en gelijkheid belangrijker vindt dan haar concurrent, die jongeren volgens haar vooral wil uitleggen waarom Europese samenwerking van belang is. “Ik wil gastlessen gaan geven op middelbare scholen over wat jongeren zelf kunnen doen aan klimaatverandering. Daar wil ik ook horen wat ze vinden dat op dat vlak in Europa moet worden besproken en dat meenemen naar conferenties.”
Als ze wordt verkozen, zal Modderman zo’n twintig uur per week kwijt zijn aan haar taken als vertegenwoordiger. “Dan ga ik mijn master in twee jaar doen in plaats van een”, vertelt ze.
Tot en met komende donderdag kan iedereen die jonger is dan 30 stemmen op de Nederlandse jongerenvertegenwoordigers.