Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 november 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Vijfsterrenstudentenkamers waar een iemand voor je kookt

Een gratis fitnessruimte, beveiliging en een inpandige fietsenmaker. Een rondleiding door het super-de-luxe StudentHotel in Amsterdam-West.

Dit artikel verscheen in 2013 in Ad Valvas.

Eerlijk is eerlijk. Het zijn vooral de ouders die echt enthousiast zijn over The StudentHotel. De gemiddelde student laat zich niet afschrikken door de aftandse bank, het overvolle aanrecht of de schimmelige koelkast in het gemiddelde studentenhuis. Hun moeder daartegen loopt daar een stuk minder warm voor. Vandaar dat de moeder van Pauline (20), eerstejaars  HBO-commerciële economie vanavond nog even aan het rekenen slaat. Misschien dat ze toch bereid is om de hoge huur voor de komende vijf maanden te betalen.  Haar dochter en zij hebben net een rondleiding gekregen in het hotel dat deze week in het oude Elsevier-gebouw aan de Jan van Galenstraat geopend is.

Pauline twijfelt nog tussen een van de 709 kamers of een kamer van acht vierkante meter in een studentenhuis in de Watergraafsmeer. “Daar heb ik net gehospiteerd. Als dat niets wordt, ga ik hier tijdelijk huren. Ik woon in Rotterdam en heb geen zin om telkens heen en weer te reizen. Hopelijk vind ik daarna een goedkopere kamer.”

Overal camera’s

Het is gemakkelijk te zien waar al die ouders zo warm voor lopen. Wie voorbij de altijd bemande receptie loopt, komt in een gemeenschappelijke ruimte die zo uit een woonmagazine lijkt te komen: okergele banken, kekke hanglampjes, retro kasten en Gispentafels. Er zijn studeerplekken met ingebouwde stopcontacten, biljarttafels en een bibliotheek waar op een groot scherm tv gekeken kan worden.

Frank Uffen, medewerker Marketing and partnerships is niet bang dat dit moois door al te olijke studenten gesloopt gaat worden. “In ons hotel in Rotterdam zijn vorig jaar drie stoelen gesneuveld. Dat is geen slechte score. We begrijpen het best als er eens wat gebeurt. Als het gemeld wordt, repareren we het gewoon.” Niet onbelangrijk: beneden hangen overal camera’s.  Die hangen er, volgens Uffen, voor de veiligheid van de studenten en andere hotelgasten. “Ouders vinden dat fijn.” Bovendien is de lol van balorig gedrag er snel af als je weet dat er altijd iemand meekijkt.

Veel buitenlandse studenten

Wie in The StudentHotel gaat wonen, betaalt een flinke prijs. “Maar daar krijg je ook iets voor terug”, zegt Uffen. Het hotel trekt vooral veel internationale studenten.  Mensen die vanuit het buitenland, vooral via het internet, een kamer in Amsterdam moeten zien te vinden. Iets wat voor de gemiddelde Nederlander al pittig is. “Zelf heb ik in drie jaar tijd zes keer in onderhuur gezeten. Al die kamers vond ik viavia. Maar die ingang hebben ze niet. Wat is dan hun alternatief?” 

Uffen zet de hoge prijzen ook in perspectief. “Als je een kamer voor vierhonderd euro per maand huurt, moet je nog een tv, bed en matras kopen. Onze kamers zijn gemeubileerd met tv.  Huurders krijgen van ons ook een speciale fiets die ze mogen gebruiken. Die kosten besparen ze.”

Masterstudent Célia (22) is net vanuit Parijs hierheen verhuisd om geschiedenis aan de UvA te studeren. Ze bevestigt wat Uffen zegt. “Het is duur, maar je krijgt veel extra’s voor die prijs. Ik heb één andere kamer ergens anders bekeken. Daar werd hetzelfde voor gevraagd, maar daar had ik geen eigen keukentje.”

Het lijkt er trouwens op dat die kosten voor de huurders geen grote problemen opleveren. De allerduurste suites  zijn allemaal al volgeboekt.  “Een jaar een master in het buitenland volgen is sowieso duur. Studenten van buiten Nederland betalen ook een veel hoger collegegeld. Dat is een investering, daar kan die huur ook nog wel bij.”

Bovendien zijn de prijzen niet zomaar gekozen. “We zijn een commercieel bedrijf. We vragen alleen bedragen die mensen bereid zijn om te betalen.”

Niet elke huurder is student. Ook, vooral buitenlandse, promovendi wonen in het hotel. En zelfs een Duitse hoogleraar die in Amsterdam een aanstelling voor een paar dagen heeft, heeft een vaste kamer geboekt. Tegen de gewone hotelprijs van vijftig euro per nacht, kunnen ook familieleden en vrienden van de bewoners een kamer huren. Een gewone logé die de nacht bij een student in bed doorbrengt, hoeft niet extra te betalen.  Al is het niet de bedoeling dat die permanent intrekt.

Goedkoper in Tokio

“Mijn vader zei dat hij het vet vond.” Dus heeft Nadia  (23), studente styling & mode aan de particuliere B Academy net een huurcontract voor twee semesters getekend. “Het was dit of een appartement in de Bijlmer dat helemaal leeg was.” Dat zou een probleem zijn. Haar meubels en andere spullen staan nog in Tokio, waar ze de afgelopen jaren gewoond heeft. Ze is net een paar weken terug en had nog geen tijd om echt te zoeken naar geschikte woonruimte. Vandaar dat The StudentHotel, dat gemeubileerde kamers biedt, een mooie oplossing voor haar was. Hoewel ze de prijs wel hoog vindt. “Voor minder geld woon ik nu middenin Tokio, een van de duurste steden van de wereld. En ik heb daar zelfs een bad. Hoewel mijn woning niet veel groter is dan dat bad.”

Doordat de grotere kamers de eerste maanden vol zitten, moet Nadia het de komende tijd met een standaard kamer doen. Daarna schuift ze door. “Ik moet voor mijn opleiding veel kleding opslaan. Waar ik die tot die tijd laat, weet ik nog niet.”

Elke avond warm eten

Overbezorgde ouders kunnen bij de huur ook een mealplan reserveren. Beneden, rechts van de receptie, is restaurant/bar The Kitchen. De prijs van de gemiddelde avondmaaltijd ligt rond de 6,50 euro en je kunt er ook ontbijten en lunchen. Wie er vaker wil eten, kan met korting een mealplan boeken. De basisvariant kost 140 euro per maand. Huurders die van plan zijn om nooit een supermarkt van binnen te bewonderen, zijn voor 480 euro extra per maand klaar.

Wah kost dah dan?

De budgetkamer kostte in 2013 twaalf vierkante meter en kost 650 euro per maand bij een contract voor vijf maanden. Wie voor tien maanden tekent betaalt 595 euro. Huurders krijgen een eigen douche, maar moeten de keuken met tien anderen delen. 

De duurste kamer, de Suite, kost 925 euro bij een vijfmaandencontract. Wie het langdurig contract tekent, betaalt 850 euro. De kamer is 21 vierkante meter, heeft een bed van 160 cm breed, een badkamer met bad en eigen keukenblok.

Voor deze prijs krijg je een gemeubileerde kamer met tv, gratis wifi, een inpandige sportschool waar klasjes gegeven worden, een leenfiets en gebruik van een wasserette en copy- en printkamer zodat er wanhopige tripjes op zondagavond naar een vriend met een werkende printer niet nodig zijn.

Na je tentamens oprotten…

Een contract teken je bij The StudentHotel voor vijf of tien maanden. Wel wordt er rekening gehouden met het begin en eind van jouw collegejaar zodat je niet middenin de tentamenweek moet vertrekken. In de zomer worden de kamers vooral verhuurd aan congresgangers en summerschoolbezoekers.

Wie na de vakantieperiode terugkeert, hoeft geen privileges te verwachten. Kamers worden willekeurig toegewezen en verzoeken om met een vriend of vriendin op dezelfde gang te belanden, worden afgewezen. “Het is de bedoeling dat er elke keer een nieuwe community ontstaat waar iedereen welkom is. We willen voorkomen dat iemand zich de koning van de gang gaat voelen en gaat bepalen wie welke kamer krijgt”, zegt Frank van Uffen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.