Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
11 december 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Nobel Vredescentrum, Oslo

Studenten zenden nominatie in voor Nobelprijs voor de Vrede

Een groep VU-studenten heeft diep nagedacht over wie ze zouden willen nomineren voor de Nobelprijs voor de Vrede. Vorige week hebben ze hun officiële nominatie ingestuurd: de International Work Group for Indigenous Affairs (IWGIA).

De studenten volgen vakken bij Wolfgang Wagner en die heeft als hoogleraar gespecialiseerd in conflictstudies/vredesvraagstukken, het recht om mensen te nomineren voor de vredesprijs.

“Ik heb nog nooit gebruikgemaakt van dat recht”, zegt Wagner, “maar nu leek het me leuk om samen met mijn studenten een nominatie te doen.” Uiteindelijk nomineerden ze de organisatie IWGIA, die in allerlei landen met inheemse bevolkingsgroepen werkt, maar haar thuisbasis in Kopenhagen heeft en zich daar onder meer inzet voor de Inuit uit Groenland.

Jari Tönjes, masterstudent Law and Politics of International Security: “De IWGIA spreekt niet voor inheemse bevolkingsgroepen, maar faciliteert dat zij zelf hun eigen standpunt bekend kunnen maken. Die manier van werken sprak ons aan.” Studiegenoot Florine Kits van Heijningen vult aan: “In de belangenbehartiging van inheemse bevolkingsgroepen komen verschillende belangrijke problemen samen: rechten voor minderheden, klimaatverandering, vredesvraagstukken. Dat zijn allemaal issues die uiteindelijk kunnen leiden tot gewapende conflicten.”

Jane Goodall haalde het niet

Het idee om een persoon te nomineren, viel al snel af bij de studenten. Kits van Heijningen: “Een persoon kan daarna in zijn leven een andere koers inslaan, waardoor die Nobelprijs een vergissing is.” Wagner: “Ik had verwacht dat mijn studenten personen zouden nomineren, maar dat deden ze dus juist niet.” Wat hem daarnaast opviel: “Ze nomineerden organisaties die niet in de frontlinie zitten van gewapende conflicten, maar meer indirect aan vrede werken.” Warchild stond bijvoorbeeld op de lijst, maar die viel af omdat er een paar jaar geleden discussie was over het salaris van de directeur.

Een genomineerde moest daarnaast inspirerend zijn, vonden de studenten. “De bekendste Nobelprijswinnaar voor mensen van onze generatie is Malala Yousafzai, de Pakistaanse jonge vrouw die zich inzet voor de rechten van meisjes en vrouwen in haar land. Zij is een inspiratiebron voor mensen van onze leeftijd.”
Om die reden nomineerde Tönjes Jane Goodall. “De manier waarop zij zich inzet voor het klimaat is inspirerend. Ze is integer, ze spreekt mensen aan. Ze werkt veel met jongeren.” Uiteindelijk viel Goodall af omdat ze een persoon is en al best veel bekendheid heeft.

Bedenktijd

Via Zoom hadden de studenten een meeting met mensen van IWGIA. “Die hadden even bedenktijd nodig. Ze wisten niet zeker of ze wel genomineerd wilden worden”, vertelt Wagner, “wat zou het voor hun organisatie betekenen als ze zouden winnen? Zou de organisatie dat aankunnen? Hoe dachten de minderheden die ze vertegenwoordigen daarover? Dat hebben ze nagevraagd en overlegd.”

De studenten waren na de ontmoeting enthousiast. En afgelopen week stuurde Wagner zijn nominatie met motivatie naar Oslo. De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede wordt in oktober bekendgemaakt en op 10 december uitgereikt. Naast hoogleraren en instituten gespecialiseerd in vredesvraagstukken mogen voormalige winnaars en leden van het Noorse parlement kandidaten aandragen.