Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 december 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Studenten slepen Erasmus Universiteit voor de rechter

Het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) sleept de Erasmus Universiteit Rotterdam voor de rechter. Haar eis dat eerstejaars alle studiepunten moeten halen is in strijd met de wet, stelt het rechtsbureau.

Vrijwel alle opleidingen in het hoger onderwijs maken gebruik van het bindend studieadvies. Dat betekent dat studenten een minimaal aantal punten moeten halen om door te kunnen naar het tweede jaar. Wie er te weinig bij elkaar weet te sprokkelen, is ongeschikt voor de opleiding, is de gedachte.

Bij de meeste instellingen moeten studenten minstens 45 van de 60 studiepunten halen. De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is een uitzondering: onder de noemer ‘nominaal is normaal’ moeten eerstejaars daar alle zestig studiepunten halen voor een positief bindend studieadvies. Ze mogen daarbij wel onvoldoendes compenseren.

Sneller

Volgens de Rotterdamse universiteit verspillen studenten zo minder tijd aan herkansingen, hebben ze minder last van uitstelgedrag en werken ze harder voor hun volgende tentamens. Daardoor hebben ze hun studiepunten sneller binnen. Maar critici betwijfelen dat.

In 2016 hebben deze strikte regels er volgens het LSR toe geleid dat ruim 35 procent van de Rotterdamse studenten moest stoppen met de studie, omdat zij geen positief studieadvies hadden gehaald.

Aan de haal

Volgens het Landelijk Studenten Rechtsbureau mag dat niet. Kun je wel zeggen dat studenten die een paar studiepunten missen, ongeschikt zijn voor de opleiding? Met dat argument is het rechtsbureau nu naar onderwijsrechtbank CBHO gestapt. “Het lijkt erop dat de EUR aan de haal is gegaan met het bindend studieadvies”, aldus voorzitter Lars Klappe. “Wij willen graag van de rechter weten of deze strenge norm wel door de beugel kan.”

In 2015 boog de onderwijsrechtbank zich al over deze kwestie en concludeerde toen al dat het systeem van de Rotterdamse universiteit mogelijk tegen de wet indruist. Een rechtenstudent, die in eerste instantie een negatief bsa had gekregen, mocht weer aan het onderwijs deelnemen. Volgens Klappe is het in deze zaak nooit tot een einduitspraak gekomen, omdat de universiteit besloot een schikking te treffen met de student.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.