Veel minder studenten zien het nog zitten om in Turkije te studeren of stage te lopen. Ze voelen zich onveilig na verschillende aanslagen en de politieke onrust in het land, blijkt uit een rondgang van de NOS.
Enkele studenten van de Hogeschool Rotterdam die in Turkije studeren, willen wel weer terug naar huis. “Ze moeten nog drie weken ongeveer, maar eind december, begin januari hebben ze aangegeven dat ze terug willen komen”, zegt Elly Kraijveld, manager International Affairs tegen de NOS.
Weinig animo
Het aantal Rotterdamse studenten dat graag naar Turkije wil, is vergeleken met vorig jaar gehalveerd. Ook bij Fontys Hogescholen is het aantal geïnteresseerde studenten flink afgenomen: van 30 vorig jaar naar vijf dit jaar.
Een viertal andere hogescholen ziet eveneens dat studenten Turkije mijden. Alleen de Hogeschool Utrecht en Wageningen Universiteit merken geen grote verschillen met voorgaande jaren.
Risicoland
Aan de VU is er ook minder interesse is voor Turkije, mailt International Office-medewerker Renee van Waardt. ‘Dit jaar hebben we zeven aanmeldingen ontvangen van studenten die Turkije als eerste keus hebben opgegeven in hun motivatie. Vorig jaar waren dit er 16.’ Wellicht melden zich voor de 2e en 3e rondes nog studenten voor de Turkse uitwisselingsplekken die overblijven.
In november bleek dat Turkije hoog genoteerd staat op de lijst van risicovolle landen. De organisatie Scholars at risk telde het aantal incidenten en waarschuwde voor een wereldwijde crisis, die “de veiligheid van zowel studenten als wetenschappers bedreigt”.
Indringende blogs
Dat de Turkse studenten zelf ook bezorgd zijn om hun toekomst, blijkt uit de blogs van VU-student Carlijn van Esch. Zij maakte als uitwisselingsstudent de afgelopen maanden de spanningen van dichtbij mee. Heen en weer geslingerd tussen liefde voor het land en de mensen, verwondering over de politieke tegenstellingen en verdriet om de aanslagen, geeft zij een indringend beeld van het dagelijks leven in het onrustige Istanbul.