Vandaag zouden wetenschappers samen met scholieren de straat opgaan om te protesteren tegen de klimaatverandering. Dat gaat natuurlijk niet door. Het wordt nu een digitale demonstratie.
“Elke crisis zou als een crisis behandeld moeten worden, zowel de klimaat- als de coronacrisis”, vinden de scholieren van Fridays for Future. Ze hebben hun protestmars in Utrecht afgeblazen, maar gaan wel digitaal actievoeren.
#climatestrikonline
Op Instagram leggen ze het uit. Scholieren kunnen een foto van zichzelf plaatsen met iets wat ze niet kwijt willen raken door de klimaatcrisis. Zet erbij: #digitalstrike of #climatestrikeonline. “Want ook in tijden van ziekte neemt de klimaatcrisis geen pauze.”
De bezorgde wetenschappers van actiegroep Scientists4Future NL wilden ook meelopen in de demonstratie en hoopten dat zoveel mogelijk collega’s zouden aanhaken. Want die scholieren hebben volkomen gelijk, zeggen ze.
#scientistsstrikeNL
De wetenschappers hebben nu ook een digitale variant van hun actie bedacht. Eigenlijk zelfs drie varianten, vertelt Joseline Houwman, zelf onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. “Maar je hoeft het natuurlijk niet allemaal te doen.”
“We vragen wetenschappers om een foto van zichzelf online te zetten waarop ze staken”, zegt ze. Dat zal voor de meesten een selfie in hun eigen huis zijn. Daarvoor is de hashtag #scientistsstrikeNL in het leven geroepen.
Berschermwereldkaart
Verder bedachten de wetenschappers dat je virtueel overal naartoe kunt. Welke plekken op aarde willen de wetenschappers beschermen tegen de klimaatverandering? “Bijvoorbeeld de Pacifische Eilanden of het Amazoneregenwoud”, zegt Houwman. Daar kunnen de wetenschappers dan een foto van plaatsen, zodat er uiteindelijk een wereldkaart ontstaat.
Ten slotte wil de actiegroep feiten verspreiden. Onder de hashtag #klimaatfeiten gaan ze elke 24 uur een feit online zetten, in de hoop dat mensen die feiten verder gaan verspreiden. Bijvoorbeeld: de afgelopen vijf jaren waren de warmste op aarde sinds de metingen begonnen.
Gaat dit op de sociale media een hoge vlucht nemen, denkt ze? Houwman: “We hopen natuurlijk dat heel veel mensen eraan meedoen. Het is makkelijker om een foto te uploaden dan naar Utrecht te reizen om in een klimaatmars mee te lopen. Het kost veel minder tijd.”