VU-studenten vonden een nieuwe mogelijke plek waar de verdwenen student Tanja Groen begraven zou liggen. De politie zette dinsdag een grote zoekactie op touw, maar zocht net ergens anders.
De 18-jarige Tanja Groen zou na de zomer van 1993 starten met de studie gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht. Maar in de nacht van 31 augustus op 1 september verdween ze spoorloos toen ze na een studentenfeestje naar huis fietste. Achtentwintig jaar later is de zaak nog niet opgelost en is de enige aangewezen verdachte Wim S. inmiddels overleden. Als onderdeel van het project Gerede Twijfel doken VU-studenten onder leiding van inmiddels emeritus hoogleraar Peter van Koppen in haar zaak. Van Koppen spoorde de politie aan om in het door hen aangewezen gebied te gaan zoeken.
Na ruim tweeënhalf jaar navragen bij politie en justitie, was het uiteindelijk een journalist van het Noordhollands Dagblad die schot bracht in Van Koppens zaak door over de vondst van zijn studenten te schrijven. De politie zegde toe in het voorgestelde gebied te gaan zoeken. Maar de groot opgezette zoekactie afgelopen dinsdag op de Strabrechtse Heide nabij Eindhoven, vond meer naar het zuiden plaats, en volgens een ander plan dan Van Koppen hen had aangeraden. Ook is het gebied kleiner. “Archeologisch gezien is duizend vierkante meter veel. Het is een hoop werk om zo’n gebied uit te kammen, maar als zoekgebied is het uitermate beperkt”, zegt Van Koppen.
Drie fasen
Van Koppen had het plan opgesteld om in drie fasen te gaan zoeken. Allereerst zou er een geografisch profiel gemaakt worden van het gebied waar verdachte Wim S. met zijn auto in zou zijn gereden om het lichaam achter te laten. “Dat moet geweest zijn op een plek waar je met een auto kunt komen, dus geen smal pad. Dan kun je in een gebied van maximaal 20 meter daarvandaan gaan zoeken. Verder ga je niet lopen met een lijk ’s nachts. Bij zo’n profiel neem je ook mee dat die man het gebied goed kende [de verdachte Wim S. kwam uit het nabijgelegen Geldrop, red.]. Op zo’n verlaten weg kun je al van ver de lichten zien van een auto. Dat kan invloed hebben op het gedrag van de dader, áls hij het al heeft gedaan.”
In de tweede fase van de zoektocht had Van Koppen biologen willen inzetten om in het gebied te zoeken naar veranderingen in de vegetatie. “Zo’n lichaam is voeding voor planten. Ze zouden anders, of op een andere manier kunnen zijn gaan groeien.” In fase drie van het plan zou met zoekhonden een ruimer gebied doorzocht worden – ook buiten de heide. “Waarom ze in godsnaam op dit ene kleine plekje zijn gaan zoeken, is mij een raadsel.”
Nieuwe getuigenverklaring
Het gebied dat Van Koppens studenten hebben afgebakend, komt deels overeen met de locatie die de celgenoot van verdachte Wim S. ook met de politie deelde. Wim S. zou zijn celgenoot hebben verteld dat hij Tanja Groen oppikte met zijn auto, zou hebben vermoord en begraven op de Strabrechtse Heide nabij het dorpje Heeze.
In de zoektocht van dinsdag ging de politie volgens Van Koppen uiteindelijk af op een nieuw getuigenverslag. “Maar zo’n nieuwe verklaring is na zoveel tijd meestal weinig waard”, zegt Van Koppen. Woensdagmiddag zette de politie de zoektocht stop omdat er geen sporen werden gevonden. Hoe het nu verder gaat, en of de politie toch nog gaat zoeken op de door hem voorgestelde manier en locatie, weet hij niet. “Ze hebben netjes gemeld dat ze gingen zoeken, ze zijn niet verplicht om me op de hoogte te houden. Maar verder willen ze ook niet meer met me praten. Toch denk ik dat ze eerst eens goed moeten gaan kijken in het gebied met mensen die ervaring hebben met dit soort gevallen. Ze zijn dinsdag meteen gaan graven met een machine. Inmiddels zijn ze al jaren aan het aanmodderen en zit die familie maar te wachten op uitsluitsel.”
Aanpassing 21/06: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Van Koppen een jaar lang navraag deed bij de politie, maar dit was tweeënhalf jaar. En toen hij de VU-studenten begeleidde was hij nog niet met emiraat.