Veel meer gezinnen gaan de hogere rente op studieschulden in hun portemonnee voelen dan minister Van Engelshoven aanvankelijk had voorgespiegeld. Dat blijkt uit een nieuwe brief aan de Tweede Kamer.
De rente op studieschulden gaat omhoog: bij een schuld van 21 duizend euro gaan oud-studenten naar verwachting 12 euro in de maand meer terugbetalen, oftewel zo’n vijfduizend euro extra aan rente in 35 jaar tijd.
Studenten gaan de straat op en ook de politieke jongerenorganisaties van de regeringspartijen balen ervan. Op het CDA-congres is een motie aangenomen tegen de renteverhoging. Het onderwerp leeft nogal.
Kwijtschelden
Maar het is een sociaal leenstelsel, is het tegenargument van het kabinet. Als de oud-studenten te weinig verdienen, dan krijgen ze die extra rente kwijtgescholden. Minister Van Engelshoven gaf een voorbeeld: bij een inkomen van 40 duizend euro zou de aflosser geen cent extra betalen en bij een inkomen van 80 duizend euro wel.
Daar namen de Kamerleden geen genoegen mee. Hoe zat het dan met de inkomens ertussenin? Hoeveel moeten die dan extra terugbetalen?
Volle mep
En jawel, ook bij een jaarinkomen van 47 duizend euro moeten de oud-studenten de volle mep terugbetalen: vijfduizend euro extra rente. Dat inkomen ligt behoorlijk ver bij de 80 duizend euro vandaan en is maar net iets hoger dan de 40 duizend euro die de minister eerst als voorbeeld koos.
Een eerste poging van de oppositie in de Tweede Kamer om de renteverhoging tegen te houden, heeft het niet gehaald. Maar de Kamer gaat er nog over debatteren.