Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 januari 2025

Studentenleven
& Maatschappij

‘Laat de natuur de steden overnemen’

Er moet meer natuur in de stad, want groene daken en muren en meer biodiversiteit zijn goed voor iedereen. En het kan, alleen staan er wetten in de weg, en praktische bezwaren. VU en Universiteit Twente organiseren daarom een workshop om die hindernissen weg te nemen. ‘Al dat grijze beton kan een substraat worden voor nieuwe natuur’, aldus docent Management and organization Katinka Quintelier.

Iedereen heeft het nu over de boeren, maar in de steden is ook werk aan de winkel voor een betere natuur en een koeler klimaat, toch? 
“Mensen vinden het vanzelfsprekend dat de stad geen natuur is en dat is jammer, daar moeten we vanaf. De natuur moet in de stad worden geïntegreerd. Al dat grijze beton kan ook een substraat worden voor natuur. Laat op elk dak planten groeien, op elke muur planten en dieren leven. Elk grasveld kan een natuurlandschap worden waar van alles groeit en bloeit. De stad heeft een enorme potentie en als je bedenkt dat in Europa van elke vier mensen er drie in verstedelijkt gebied wonen, is het duidelijk dat er iets moet gebeuren.”

Want de stad is in de zomer een soort enorme oven…
“Steden zijn hitte-eilanden en bovendien kan het water niet goed worden afgevoerd, wat bij regen weer overstromingsgevaar oplevert. Maar daar zijn oplossingen voor. Bijvoorbeeld blauw-groene daken die zorgen voor verkoeling en die regenwater opvangen en bewaren.”

De VU heeft al zo’n dak…
“Inderdaad, maar wij willen dat grootschaliger, niet alleen maar als leuk, innovatief dingetje bij een paar gebouwen.”

Maar er staan wetten in de weg… 
“…en praktische bezwaren, ja. Bij de bouw van een nieuw huis, bijvoorbeeld, wordt niet altijd rekening gehouden met het feit dat een blauw-groen dak iets zwaarder is dan een grijs dak. Architecten hebben weer andere doelen voor ogen dan projectontwikkelaars en privé-eigenaren kijken daar ook weer anders tegenaan. Daarom moet er meer samenwerking tussen al die partijen zijn, ook met milieuorganisaties en stedelijke planners en dergelijke.”

En die wil je bij elkaar brengen in een workshop. Voor wie is die bedoeld?
“Voor planners, milieuorganisaties, mensen die een groen dak willen, iedereen die belangstelling heeft. Dikwijls maakt de ene partij bezwaren tegen wat de andere partij wil, en wij denken dat ze tot een oplossing komen als ze met elkaar gaan praten. Er hebben vier organisaties toegezegd om te komen spreken: Wavin, een internationaal bedrijf gespecialiseerd in blauw-groene daken, Green Panels, een startup die blauw-groene panelen ontwikkelt, ZinCo die over een dakbos zal spreken, en onderzoekers die in het Living Innovation Lab (LILa) van de universiteit Twente een blauw-groene onderzoekssite willen ontwikkelen. Een groep studenten Industrial design zal aan de hand van een schaalmodel een blauw-groen project demonstreren en studenten Multi-stakeholder management presenteren een stakeholder analyse.”

En iedereen mag meedoen?
“We willen wel graag dat de deelnemers zich van tevoren registreren. Het wordt een interactieve workshop, waarbij de deelnemers in groepen met elkaar samenwerken.”

De workshop is op donderdag 13 april in het DesignLab van de University of Twente in Enschede. Registreren kan hier.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.