Hoe je woont kan een belangrijke rol spelen in je mentale gezondheid. Psycholoog De Wit: “Slechte huisvesting levert stress op, wat kwetsbare studenten niet goed kunnen gebruiken.”
Het woningtekort voor studenten is blijvend, blijkt uit recent onderzoek door ABF Research naar de bouwplannen van gemeentes voor de komende tien jaar. Zo zal er in het studiejaar 2025-2026 nog steeds een tekort van 43 duizend woningen zijn. En dat is een probleem voor studenten die stress hebben door slechte huisvesting.
Vervelende huisgenoot
“Levensgebeurtenissen, psychobiologische en sociale factoren hebben invloed op de ontwikkeling van mentale stoornissen als depressies,” vertelt klinisch psycholoog aan de VU Leonore de Wit. “Eén zo’n sociale factor is je verblijfplek. Dus als die stress oplevert, ben je kwetsbaarder voor een depressie of andere mentale aandoening.”
Minstens 15 procent van universiteitsstudenten heeft volgens De Wit last van een depressie of angsten. Maar het is niet zo dat die ene vervelende huisgenoot een depressie veroorzaakt. “Er is geen causale relatie tussen sociale factoren en depressie, sommige mensen worden nooit depressief. Maar mensen die kwetsbaar zijn, kunnen dat soort stress minder goed hebben.”
Online vaardigheidstraining
De Wit wijst op het Caring Universities project van World Health Organization (WHO). Hier kunnen studenten online hun psychische gezondheid testen. Studenten met psychische problemen krijgen vervolgens vaardigheidstrainingen aangeboden, maar daar zitten grenzen aan. De Wit: “Als de omgeving waarin ze wonen niet gunstig is, kun je behandelen wat je wilt. Maar met zo’n constante negatieve invloed kun je ze hoogstens helpen met de situatie om te gaan.”
Voor het voorkomen van depressies is sociale steun belangrijk. De Wit: “Die sociale steun kun je goed vinden bij je ouders, oude vrienden of huisgenoten. Maar met name voor internationale studenten of zij-instromers uit andere steden kan ik me voorstellen dat het lastig is. Die moeten dat allemaal loslaten en een nieuw sociaal netwerk opbouwen.”
Veerkrachting
De Wit ziet het wel positief in voor studenten. “Ik ervaar studenten vooral als heel veerkrachtig. Ik ben vaak heel erg onder de indruk van hoeveel ze voor elkaar krijgen met weinig middelen en hun oplossend vermogen. Het is dan natuurlijk wel van belang dat er een positief vooruitzicht is, anders wordt het moeilijker.”
Voor de studenten met een problematische woonsituatie is het van belang goed met de bijkomende stress om te kunnen gaan. De Wit wijst op goede zelfzorg: “Goed eten, bewegen, slapen, dat is allemaal van belang voor je fysieke en mentale gezondheid.” Daarnaast is positief blijven belangrijk. “Blijf oplossingsgericht. Kijk vooral naar waar jij wel invloed op hebt en handel daarbinnen zo goed mogelijk.” In sommige gevallen kunnen studentpsychologen en decanen ook extra hulp bieden bij zoektocht naar woonruimte.
Leonore de Wit beantwoordt op deze website ook levensvragen van studenten in de rubriek Kopzorgen.