Bulgaren in Nederland demonstreren al twee maanden elke zondag op het Museumplein. Met spandoeken, informatieborden, Bulgaarse vlaggen, traditionele kleding, muziek en dans spreken ze zich uit tegen het corrupte systeem.
De protesten in Amsterdam en andere Europese steden zijn een verlengstuk van aanhoudende protesten in de Bulgaarse hoofdstad Sofia tegen de corrupte regering. De demonstranten willen af van de corrupte premier Boyko Borissov, die sinds 2009 het land regeert. Die weigert vooralsnog af te treden en reageert met traangas en politiegeweld.
Op het Museumplein in Amsterdam staat een handjevol demonstranten. “We moeten wel protesteren, we hebben geen andere opties”, vertelt de Bulgaarse Kamelia (wil haar achternaam niet noemen in verband met familie), die studeert aan de Technische Universiteit Delft. “Mijn familie in Bulgarije voelt elke dag de effecten van de corrupte regering. Ik heb het geluk dat ik in Nederland kan studeren. Hier kan ik tenminste geld verdienen voor mijn familie.”
Onderbetaald
“Iedereen wordt systematisch onderbetaald”, voegt Tsvetelina (wil eveneens haar achternaam niet noemen in verband met haar familie), die vorig jaar afstudeerde en inmiddels werkt in Nederland, toe. “De levens in de rurale gebieden zijn ellendig. Mensen vechten om de maand door te komen.” Kamelia: “Zou jij naar de dokter gaan als je die niet vertrouwt? De dokters bij ons zijn ongemotiveerd omdat ze onderbetaald krijgen.”
In de Nederlandse media is nog niks verschenen over de demonstraties in Amsterdam. “Dat komt doordat Europa en Nederland niet onschuldig zijn hierin”, stelt Kamelia. “Het is belangrijk dat er media-aandacht uitgaat naar ons protest, dat is het begin van verandering.”
Ogen sluiten
De EU wordt deels verantwoordelijk gehouden voor het probleem in Bulgarije. Hristo Ivanov, voorzitter van de progressieve politieke partij ‘Yes Bulgaria’, zegt dat Brussel de corrupte overheid van Bulgarije nog steeds politiek steunt. Volgens Ivanov sluit de EU haar ogen voor de problemen in Bulgarije omdat de Europese landen geen zin hebben in nog een ‘probleemkind’.
“De Nederlandse regering zou zeker kunnen helpen”, zegt Tsvetelina. Er zou onderzoek moeten komen naar hoe de Bulgaarse regering het geld van de EU besteedt. Kamelia laat op haar telefoon een gelekte, veronderstelde foto zien van de slaapkamer van president Borissov met stapels biljetten van vijfhonderd euro in zijn nachtkastje. “Het geld van de EU ligt nu in het nachtkastje van Borissov.”