Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Gebruik al die leegstaande panden voor werkgroepen en colleges’

Zo’n 100 demonstranten staan verspreid over het Museumplein, ieder op z’n eigen stip met een mondkapje op. De studenten voeren actie voor meer fysiek onderwijs. De politie houdt de boel vanaf de zijlijn in de gaten.

“De minister heeft ons gevraagd om creatieve oplossingen te verzinnen, en die hebben wij”, opent Ama Boahene de demonstratie. Ze is een van de initiatiefnemers van de actiegroep #ikwilnaarschool’, die het protest organiseerde samen met de Amsterdamse studentenbonden ASVA en SRVU en de Landelijke Studentenbond. “Alle panden die nu door heel Nederland leegstaan kunnen gevuld worden voor werkgroepen en colleges.”

Ama Boahene

De demonstranten luisteren stil. “Wij vragen niet het onmogelijke,” roept Boahene, “wij willen niet naar de kroeg, of zeuren of zielig zijn. Wij willen naar school!”

Vanwege de verscherpte coronamaatregelen riepen de organisatoren studenten op om niet naar Amsterdam af te reizen voor de demonstratie. In plaats daarvan zijn er demonstranten die op hun protestborden aangeven hoeveel studenten zij vertegenwoordigen. Ook was de demonstratie online live te volgen voor alle geïnteresseerden thuis.

Dagenlang alleen

Maarten van Dorp

De voorzitter van ASVA, Maarten van Dorp, is aanwezig namens studenten uit Almere, Amersfoort, Alkmaar en Arnhem. “We staan hier vandaag voor meer fysiek onderwijs, maar wel binnen de maatregelen. Wij roepen de regering op om fondsen vrij te maken om fysiek onderwijs door te laten gaan. Juist nu is het belangrijk: studenten vereenzamen en zitten dagenlang alleen op hun kamer.”

Depressieve studenten

Joep van Dijk staat namens de Rotterdamse studenten op het Museumplein. “Ik vind het belangrijk dat de kwaliteit van onderwijs gewaarborgd blijft en dat studenten contact kunnen maken met hun studiegenoten.” Hij vindt dat de manier waarop nu onderwijs wordt gegeven niet werkt. “Op deze manier krijgen we heel veel depressieve studenten. Online onderwijs is funest voor de mentale gezondheid van studenten. Wij willen dat studenten hun sociale netwerk – op anderhalve meter – kunnen behouden.”

Joep van Dijk

Geen alternatief

Ayesha Noorain Rizwan, internationale student uit India en commissielid van de Universitaire Studentenraadvan de Vrije Universiteit, is aanwezig namens de internationale studenten. “Als internationale student betaal ik zo veel om hier te kunnen studeren, en we krijgen geen alternatief aangeboden. De universiteiten houden geen rekening met het feit dat wij hieronder lijden.”

Noorain Rizwan zou willen dat er wordt gekeken naar alternatieven, vooral voor internationale studenten. “De meeste internationale studenten zijn teruggegaan naar hun land, omdat ze niet het punt ervan in zagen om hier te blijven. Het hele punt van studeren in het buitenland is om nieuwe ervaringen op te doen. Dat kan niet online.”

ikwilnaarschool

“Eén ding weet ik zeker, ze hebben ons vandaag in Den Haag gehoord”, besluit Boahene. “Niet alleen de mensen die hier staan, ook veel studenten en docenten die hier niet konden zijn steunen ons vandaag.” Volgens de studenten is fysiek onderwijs noodzakelijk, een investering in studenten is een investering in de toekomst.

Boahene is tevreden met het verloop van de demonstratie. “Ik hoop dat kabinet geld beschikbaar gaat stellen voor onderwijsinstellingen om meer fysiek onderwijs te realiseren op een veilige manier.”

Van Dorp: “Als wij in semester twee college kunnen volgen in Paradiso zijn we hartstikke blij.”