Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 november 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Eerste Kamer vindt bestuurswet een rommeltje

Onderwijsminister Bussemaker gaat het nog moeilijk krijgen in de Eerste Kamer. Senatoren zijn kritisch over haar wetsvoorstel dat het bestuur van onderwijsinstellingen moet verbeteren.

Waar de minister al voor vreesde is bewaarheid geworden: veel Senaatsfracties vinden dat de Wet versterking bestuurskracht aan alle kanten rammelt. Niet in de laatste plaats door wijzigingen van hun eigen partijgenoten. 

Meer macht

Dankzij de nieuwe wet krijgen opleidingscommissies en medezeggenschapsraden meer macht, hoeven studentbestuurders straks geen collegegeld te betalen en wordt het moeilijker om tentamencijfers te laten vervallen.

Maar senatoren vrezen dat de wet op een aantal punten onsamenhangend wordt, blijkt uit schriftelijke vragen van VVD, PvdA, CDA, ChristenUnie en SGP. De collega’s in de Tweede Kamer worden daarbij niet gespaard.

Veel te vaag

Zo vinden de VVD-senatoren veel te vaag welke studenten in aanmerking komen voor collegegeldvrij besturen. “Betrekkelijk arbitrair en nauwelijks begrenzend”, noemen ze de formulering die in de Tweede Kamer is opgesteld door VVD’er Pieter Duisenberg.

De PvdA-fractie maakt zich zorgen over het studietempo nu tentamencijfers niet meer zomaar mogen vervallen. Een verandering in de wet waar Mohammed Mohandis in de Tweede Kamer hard voor heeft gevochten. D66-senatoren op hun beurt vragen zich af of de medezeggenschap niet te veel macht krijgt, een geluid dat de partij in de Tweede Kamer nog nooit heeft laten horen.

Nog geen debat

Het wetsvoorstel is in februari aangenomen door de Tweede Kamer, maar niet nadat er een batterij aan amendementen was ingediend. Vanwege de vele wijzigingen die de Kamer afdwong, werd de stemming over de hele wet zelfs een week uitgesteld. De minister wilde eerst alles op de juiste manier verwerken om te voorkomen dat de wet onzorgvuldig zou worden.

In de Tweede Kamer stemden alle fracties voor de wet, behalve SGP, PVV en de fractie Bontes-Van Klaveren. Minister Bussemaker moet nu eerst antwoord geven op de vragen van de Eerste Kamer, het bijbehorende debat is nog niet gepland.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.