Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
1 december 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Een homo in het bestuur was een paar jaar geleden ondenkbaar’

Door andere verenigingen te trakteren op een Gay Pride-regenboog vraagt studentenvereniging ASV Gay aandacht voor homofobie in het studentenleven.

Studentenvereniging Cyclades postte een foto op Instagram van een Gay Pride-regenboog die door ASV Gay voor de deur van haar sociëteit was gespraypainted. Om aandacht te vragen voor homofobie in het studentenleven, staat erbij. Cyclades wenst ASV Gay ‘veel liefde en support’.

Er is geen directe aanleiding voor, zegt ASV Gay-voorzitter Anneke van der Werf. “Zo’n regenboog zorgt voor dialoog, en omdat dit jaar de Gay Pride weer niet doorgaat, proberen we op andere manieren zichtbaar te zijn.”

Ze was afgelopen maandag te zien in de eerste aflevering van de VPRO-documentaireserie ‘De Roze Revolutie’, over de Nederlandse strijd voor lgtbq+-rechten. Daarin zegt ze te hopen dat er voor de generatie na haar geen aparte lgbtq+-organisaties meer nodig zullen zijn. “Dat het niemand boeit, dat niemand vraagt: ben jij nou homo?

Raar aangekeken

Zover is het nog niet. “Je wordt bij studentenverenigingen nog steeds raar aangekeken als je op een gala verschijnt met iemand van hetzelfde geslacht aan je arm. Mensen houden er geen rekening mee, er zijn nog steeds vooroordelen. Het is een terugkerend probleem.” Daarom bestaat ASV Gay, 11 jaar geleden opgericht. “Het is een gezelligheidsvereniging. We doen dezelfde dingen als andere verenigingen, maar we zijn allemaal lgtbq+-plussers.”

 

 

Ze studeert zelf aan de UvA (Politics, Psychology, Law and Economics) een universiteit die bekendstaat om haar wokeness, maar genderneutrale wc’s zijn er nog nauwelijks, en dat is een praktisch probleem, vindt Van der Werf. “Daardoor kunnen heel veel mensen niet comfortabel naar het toilet.” De VU prijst ze daarin. “Die is echt een uitzondering. Jullie hebben ook een VU-Pride, daar werken we vaak mee samen.”

Religie en lhgbtq+

De meerderheid van de ongeveer 300 ASV Gay-leden studeert aan de UvA. Van der Werf schat dat er zo’n 70 afkomstig zijn van de VU. “Ik weet niet waarom dat zo is, we staan altijd op de infomarkt van de VU, maar trekken daar niet veel nieuwe leden.” Misschien komt het door het religieuze stempel dat de VU nog steeds heeft. “Religie en lhgbtq+ gaan van oudsher niet altijd goed samen.”

ASV Gay is een overwegend links-progressieve club, maar er zitten leden bij met conservatievere politieke ideeën. “In die zin zijn we een zeer diverse vereniging”, aldus Van der Werf. “We zijn niet inwisselbaar met de GroenLinks-jongeren van Dwars.”

In het kader van de Amsterdamse Kamer van Verenigingen, het koepelorgaan van de studentenverenigingen in de stad, overlegt ASV Gay met de andere verenigingen over de verbetering van de positie van lhgbtq+’ers binnen hun gelederen. “Bij verschillende verenigingen was het tot een tijdje terug nog ondenkbaar om als openlijke lhgbtq+’er in het bestuur te zitten, maar daarin zijn de afgelopen tijd wel grote stappen gemaakt.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.