Jan Wester is verkozen tot de beste studentauteur in de literaire wedstrijd ‘Wie wordt de nieuwe studentenauteur’, uitgeschreven door universiteits- en hogeschoolbladen (waaronder Ad Valvas) en literair agentschap Sebes & Bisseling.
Jan Wester studeert filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Het literair agentschap gaat hem nu begeleiden naar de publicatie van zijn roman. Westers inzending Nachtdieren is een verhaal over een voyeuristisch figuur die tijdens een nachtelijke wandeling heden en verleden aan zich voorbij ziet trekken. Het verhaal springt er volgens de jury uit door de zintuigelijke schrijfstijl, intrigerende observaties en originele beschrijvingen. Door de sinistere sfeer weet hij de spanning vast te houden.
Wie ook de finale haalde is Thijs Hoekstra, politicologiestudent aan de Vrije Universiteit en columnist van Ad Valvas. Hij won met de eerste twee hoofdstukken van zijn manuscript Vallende messen hebben alleen maar scherpe kanten de voorronde van de VU. Als prijs kreeg hij met de elf winnaars van andere universiteiten en hogescholen hulp van het literair agentschap om zijn manuscript te verbeteren. Uit de tweede versies werd de landelijke winnaar gekozen.
Vet proces
“Het was wel een vet proces”, zegt Hoekstra. “Als je lang met een stuk tekst bezig bent, zie je je eigen tekortkomingen niet meer. Het helpt als er iemand anders, vanuit een ander perspectief, naar kijkt. De redacteur maakte ook geen opmerkingen over de inhoud, maar keek heel technisch naar de tekst.”
Thijs Hoekstra (foto: Yvonne Compier)
Hoekstra kreeg de eerst vijf pagina’s van zijn manuscript geredigeerd terug. “De redactie was op zinsniveau, bijvoorbeeld dat je niet passief moet schrijven, maar actief. Die dingen heb ik verwerkt.” De groep lokale winnaars zou ook een masterclass krijgen, maar corona gooide roet in het eten. Het alternatief was een leesverslag. “Ze vonden de personages en de thematiek tof”, aldus Hoekstra. “Ik heb er een verbeterd manuscript aan overgehouden.”
Kansloze huisfeestjes
Hoekstra’s verhaal gaat over drie vrienden in Amsterdam. Hun hele leven bestaat uit kansloze huisfeestjes afstruinen en de weigering om volwassen te worden. Op een avond verdwijnt een van de vrienden. In zijn woonboot vindt de hoofdpersoon een manuscript waar de verdwenen vriend zijn theatercarrière mee hoopt te beginnen. Daaruit blijkt dat hij een mythe over zichzelf probeert te creëren.
“Inmiddels is het al langer dan het was”, zegt Hoekstra. “Ik ben van plan om het af te schrijven, maar ik weet niet hoe lang dat gaat duren. Maar zelfs als het nooit uitgegeven wordt, vond ik het leuk om aan te werken en tof om te hebben. Dingen die ik zelf meemaak, verwerk ik er indirect in, dus het is ook een soort gefictionaliseerd dagboek.”