Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
11 december 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Onderzoeker Gloria Kempelmann ervaart met een VR-bril hoe het is om overprikkeld te raken.

De hele dag geprikkeld worden, niet te doen

Van schel licht tot overvolle studentenbalies. Tijdens de dag van de toegankelijkheid kunnen VU-medewerkers ervaren hoe het is om de overprikkeling te hebben die bij autisme hoort.

“Als je dit de hele dag meemaakt, is dat niet te doen.” Gloria Kempelmann zet net een virtual reality-bril af. De onderzoeksmedewerker bij de academische werkplaats volgt de workshop autisme die het Team Studeren met een Functiebeperking van de VU voor de Dag van de Toegankelijkheid organiseerde. Naast veel praktische informatie kunnen aanwezigen ook ervaren hoe het is om de overprikkeling te hebben die sommige mensen met autisme hebben. Dat valt nog moeilijk na te vertellen. “Er gebeurt heel veel tegelijkertijd. Er zijn harde geluiden en felle lichten.”

“Mensen met autisme kunnen in verschillende mate beperkt worden door hun symptomen”, legt studentenpsycholoog Amber Borra uit. Ze verwerken prikkels anders waardoor ze tegen verschillende problemen tijdens hun studie oplopen. In welke mate dat is, verschilt per persoon. De één legt moeilijk contacten, de ander heeft moeite met het plannen van de studie.

Petje dragen

Sommige studenten raken tijdens de eerste dagen van hun studie volledig overprikkeld door alle informatie en de drukte van de eerste collegeweken. Borra: “Heb je wel eens gezien hoe druk het dan bij de studentenbalie is? Dat is niet te doen.” Weer anderen hebben last van het felle licht en de harde geluiden overal. “Ik ken studenten die daarom altijd een petje dragen.”

Tineke, medewerkster van de onderwijsbalie, beseft door het filmpje dat de aparte tentamenruimte, die haar faculteit aanbiedt aan studenten met autisme, nog steeds veel prikkels geeft. “Daar hangen ook overal posters en er zijn felle lampen. En eigenlijk zouden we de examinator moeten vragen om ook rustige kleding aan te trekken.”

Studenten met autisme kunnen aan de VU begeleiding aanvragen bij het team studiebegeleiding bij autisme

Dit is het filmpje dat de medewerkers op een VR-bril konden zien. De film op een gsm bekijken en met een koptelefoon op geeft het beste resultaat.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.