Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 november 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Chaos bij UvA: toezichthouders treden af

De voltallige raad van toezicht van de Universiteit van Amsterdam stapt op, nog voordat studenten en medewerkers het vertrouwen konden opzeggen. Het is een nieuw dieptepunt in een roerige periode. 

Gezichtsverlies

Deze week werd duidelijk dat de centrale studentenraad en de centrale ondernemingsraad van de UvA niet meer verder wilden met de raad van toezicht. “De afgelopen jaren is gebleken dat de raad een ongezonde invloed op de universiteit heeft”, schreef studentenvakbond ASVA in een brief. “Het lijkt erop dat de raad van toezicht de afgelopen tijd vooral bezig is geweest met het veiligstellen van de eigen positie en het voorkomen van gezichtsverlies.” 

Op zijn beurt vindt de raad van toezicht het jammer dat de gesprekken met de centrale studentenraad zijn afgebroken en dat er geen bereidheid meer was voor verder overleg. De toezichthouders van de UvA blijven hun werk doen tot hun opvolgers zijn gevonden. 

Boze studenten

De onrust aan de UvA  begon vorig jaar toen boze studenten en enkele medewerkers eerst de letterenfaculteit (het Bungehuis) en later het bestuursgebouw (het Maagdenhuis) bezetten. Ze protesteerden tegen bezuinigingen op de faculteit geesteswetenschappen en de bestuurscultuur aan de universiteit. 

Na enkele onhandige beslissingen moest bestuursvoorzitter Louise Gunning opstappen. Rector Dymph van den Boom vertrok ook, omdat haar termijn afliep. De raad van toezicht moest dus op zoek naar nieuwe bestuurders en raakte al snel in conflict met de medezeggenschap: de namen van de kandidaten lekten uit en het overleg liep moeizaam. 

Conflict

Intussen raakte ook het enige overgebleven UvA-bestuurslid Hans Amman in conflict met RvT-voorzitter Atzo Nicolaï over het opsplitsen van de UvA en de Hogeschool van Amsterdam. Amman wilde de twee onderwijsreuzen zo snel mogelijk scheiden, maar Nicolaï wilde eerst een nieuw bestuur vormen.

Ook voor minister Bussemaker is het vertrek van de raad van toezicht pijnlijk. Zij heeft Nicolaï onlangs voor vier jaar herbenoemd en achtte het niet nodig om de medezeggenschapsraad daarbij te betrekken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.