Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
31 oktober 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Britse wetenschappers wachten op budget voor onderzoeksprogramma Horizon Europe

Nog altijd is niet bekend hoeveel het Verenigd Koninkrijk precies zal bijdragen aan het Europese onderzoeksprogramma Horizon Europe. Britse wetenschappers beginnen zich zorgen te maken.

Eind december sloten de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk op de valreep een Brexitdeal. Hoewel de Britten stoppen met uitwisselingsprogramma Erasmus+ blijven ze deelnemen aan het zevenjarige Europese innovatie- en onderzoeksprogramma Horizon Europe.

Verbazing

Wat niet in de deal werd beslecht, is welk bedrag het VK voor die deelname zal betalen. Verwacht werd dat dit zou worden meegenomen in de nieuwe Britse rijksbegroting voor 2021. Maar tijdens de presentatie op woensdag repte de Britse minister van Financiën Rishi Sunak er met geen woord over.

Het wekt verbazing bij wetenschappers en kennisinstellingen, schrijft wetenschapsplatform Science|Business. Non-profitorganisatie CaSE, pleitbezorger voor de Britse wetenschap en techniek, verstuurde nog diezelfde dag een persbericht.

“Voor een minister die wil dat het VK ‘vooroploopt als het gaat om wetenschappelijke en technologische revoluties’ waren de aankondigingen over wetenschapsfinanciering opvallend schaars”, aldus CaSE-directeur Sarah Main. Deelname aan Horizon Europe zal het VK vermoedelijk jaarlijks 2 miljard pond (zo’n 2,3 miljard euro) kosten. Maar als dat geld uit het huidige wetenschapsbudget moet komen, heeft dat grote gevolgen, waarschuwt Main.

Kick-off

In Nederland vond donderdag de officiële (online) kick-off van Horizon Europe plaats. Volgens demissionair minister Van Engelshoven is er in de coronacrisis alleen maar meer aandacht gekomen voor het belang van fundamenteel onderzoek. “Horizon Europe helpt om nieuwe uitdagen te kunnen overwinnen.”

Het totale budget voor het programma komt uit op 95,5 miljard euro. Nederlandse wetenschappers doen het doorgaans erg goed in de race om Europees geld. Het vorige zevenjarige onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 (met een budget van 63,5 miljard euro) leverde ons land netto al zo’n vijf miljard euro op. Daarmee voert Nederland de EU-ranglijst per inwoner aan.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.